VGB met de focus op duurzaamheid

"De 'nieuwe VGB 2.0'", meent de per 1 augustus aangetreden directeur Mesken, "heeft drie kerntaken: belangenbehartiging, antennefunctie en netwerkorganisatie. Daarbij hebben we zeven thema's benoemd, met arbeidszaken, duurzaamheid en promotie in de top-3. De visie die hieronder ligt werken we verder uit in samenwerking met de leden”. Dat maakte Meskes bekend op de Algemene ledenvergadering, vorige week donderdag bij Anthura in Bleiswijk.

'In 2020 voor 90% duurzaam'
Om het belang van het thema duurzaamheid te benadrukken nodigde VGB Koen Druijf en Elise Wieringa, werkzaam bij de VGB-leden Waterdrinker respectievelijk Royal Lemkes, uit om hun visie op duurzaamheid te presenteren. Samen met DFG en FleuraMetz streven zij er naar, "om 90% van de producten in 2020 als duurzaam te kunnen leveren. Dat is de doelstelling, die door het FSI (Floriculture Sustainability Initiative) is neergezet." Om dit te bereiken, werken de bedrijven onder andere intensief samen met kwekers.

Inmiddels zijn er bij FSI zo'n vijftig bedrijven en organisaties aangesloten, waaronder ook VGB. Het duurzaamheidsniveau, dat kwekers en handelaren hierbij realiseren, is gebaseerd op een 'certificatenmandje'. Hierin zijn officieel erkende labels opgenomen. ”Duurzaamheidseisen verschillen per land, per afzetsegment en per herkomstgebied. Wij willen met FSI de internationaal betrouwbare standaard gaan voeren”, aldus Wieringa.

”Is duurzaamheid een kwestie van willen of moeten?”, was een van de vragen. Volgens Druijf allebei. ”Soms willen bedrijven het, vanuit hun visie. Dan weer leggen retailers of overheden het op.”
 
Koers vasthouden
Tijdens het officiële gedeelte van de vergadering stelden interim-voorzitter Lex Ebus en penningmeester Niels van der Plas vast, dat de ingezette herijking succesvol is. ”We hebben het netjes, bewust en overtuigd gedaan. Die koers houden we vast. Met Matthijs Mesken als nieuwe stuurman”, aldus Ebus. Hij bedankte gastheer Anthura. ”Het is goed om als handel de band met onze producenten te versterken. Ook daar gaan we in alle opzichten mee door.”

bron: VGB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven