Tweede editie Voornse Plantendag

Tholen - Zeven kwekerijen op Voorne-Putten openden gisteren gezamenlijk de deuren in een poging de handel eens deze kant op de te krijgen. Dat blijkt in de praktijk nog niet mee te vallen: uit de mond van meer dan een kweker kun je optekenen, dat een handelaar uit het Westland of Aalsmeer doorgaans niet weet wat verder is: Brielle of Vlissingen.

Daarom dus die open dag en daarom ook de interesse van andere kwekers in de omgeving om mee te doen. Zo waren er dit jaar twee nieuwe gezichten: Kwekerij de Look, van de nieuwe & jonge kweker Gijs van Adrichem, en de al een dagje langer meedraaiende Voornse Plantenkwekerij. Daarnaast waren de oorspronkelijke initiatiefnemers, Phalaenova, Globe Plant, Groene Tint, Leo vd Harg en Island Plant van de partij.

Het eiland is een interessant kastuinbouwgebied. Menigeen moet er in het verleden over gedacht hebben als ware het een mogelijk Nieuw-Westland, maar dat gaat het niet worden (daar heeft de bevolking zogezegd een stokje voor gestoken). Toch vindt je er flink wat kassen, waarin vooral groenten geteeld worden.


Loes Linders en Vera Grootscholten, Globe Plant, hadden de oranje loper uitgerold!


Bij Globe goeddeels lege kassen, omdat juist nu een hoop wisselingen plaats hebben en de bezem er grondig doorheen gehaald wordt. Opdat binnen nu en heel snel de kappen weer vol gereden kunnen worden voor het nieuwe seizoen. Op de foto de laatste bedden cyclamen.


Leo van der Harg tussen zijn potroosjes. Een nieuwtje is dat onlangs een tweede (van de drie) zoon op het bedrijf begonnen is. Een ander nieuwtje is dat Leo het vorige week in Berlijn op een haar na moest afleggen tegen Kipchoge, maar wel finishte in een tijd onder de drie uur!


En op het bedrijf draait deze stekmachine, een uniek ding waar er maar vier van in de wereld zijn.


Gijs van Adrichem was bij de eerste editie vorig jaar net geopend. Nu een jaar later heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd, en is hij ook steeds meer een eigen assortiment aan het ontwikkelen. Daaronder een aantal grassen, en ook, zoals hier op de foto, de Cineraria Silverdust.


Jessica van den Bos van Island Plants. Ook bij de hortensiakweker is het geen topdrukte momenteel: het seizoen is wel zo'n beetje voorbij, de kerststerren, dat duurt nog even.De Voornse Plantenkwekerij in Rockanje is vooral een grote speler op het gebied van groenteplanten, maar doet daarnaast ook een flink assortiment bolchrysanten. Op de foto Mieke Mulder, die al 33 jaar (!) bij het bedrijf werkt.


Richard van der Salm, van anthuriumkwekerij de Groene Tint. De kweker zet nog altijd volle bak in op het More Lips concept, een uitstraling die zich bij uitstek lijkt te lenen voor de anthurium. Bovendien had hij weer een paar nieuwe soortjes opgezet.


Joost van Adrichem, Phalaenova, is de eigenlijke initiatiefnemer van de Voornse Plantendag.

Tot slot werden er, eveneens net als vorig jaar, kleiduiven geschoten (foto is van Loes Linders, Globe Plant):

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven