Foto's groothandelsmarkt Riga Moskou

Russen houden van bloemen en importeren die in grote meerderheid. Zo'n 90 procent komt uit het buitenland. Het leeuwendeel daarvan wordt gedistribueerd in Moskou en een van de locaties waarop dat gebeurt is de Riga (Rizhskiy) Market. Hier komen veel bloemisten hun bloemen kopen - in feite een soort grote Cash & Carry dus. Onze redacteur, afgelopen week toch in Moskou voor de FlowersExpo, nam er een kijkje.


Klik hiervoor meer foto's, een impressie van de Riga Market als ook van het bloemen- en plantenschap in een supermarkt en bij een bloemist.

Roos onbetwist nummer 1
Hoewel het aanbod breed is, is ook direct duidelijk dat de roos het hart van de handel vormt. Bijna de helft van alle geïmporteerde stelen zijn rozen. De helft van die rozen komen uit Ecuador. Colombia staat op nummer 2. In vergelijking met een aantal jaar geleden kan men zien dat het aanbod in de langere lengtes is afgenomen, aldus een aantal rozenkwekers die wij spraken op de beurs.

Het leeuwendeel lijkt inderdaad tussen de 40 en 80 cm te zitten. Naast het Zuid-Amerikaanse aanbod zie je zowel veel Kenia als van eigen makelij. Ook het aantal stelen uit Kenia is, overigens, de afgelopen jaren flink gegroeid.


(Klik hier voor meer foto's)

Niet-rozen
Het niet-rozen aanbod dan is voornamelijk afkomstig uit Nederland en Colombia. Op de Riga Market lijken daarbij de orchideeën, cymbidium en gerbera overwegend uit Nederland te komen en de chrysanten, anjers en alstroemeria uit Colombia.


Gerbera uit Netherland

"Many is the new big"

Het cliché van groot, bont en duur was niet direct herkenbaar, hoewel er voor ieder segment wel iets voor handen was. Wel viel op dat veel boeketten te koop werden aangeboden, die grote hoeveelheden bloemen/stelen bevatten. Op de beurs al liet iemand de oneliner 'many is the new big' vallen. Dat zagen we hier bevestigd.


Kleine bloemen, enorme boeketten (meer foto's vindt u hier)

Prijzen
Met name de boeketten zijn fors aan de prijs. Grofweg tussen de 1.500 en 10.000 roebel. Delen door (grofweg) 70, en je ziet, voor onder de 20 euro is echt niets te krijgen. Voor rozen (losse stelen) registreerden we gemiddeld zo'n 30 roebel voor 40 cm en 70 roebel voor 90 cm.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven