Telers in Noorder Legmeerpolder hebben vertrouwen in toekomst bedrijf
Uit de consultaties en participatiebijeenkomsten met ondernemers komt naar voren dat het plangebied twee gezichten kent: Het ‘kleinschalig (glas)tuinbouwgebied’ ten oosten van de Noorddammerweg en het meest zuidelijke gedeelte van het gebied met ‘maatwerkopgave’ blijken een kansrijk glastuinbouwgebied.Het meest noordelijke gedeelte van het gebied met maatwerkopgave is niet kansrijk als glastuinbouwgebied. Dit gebied kan worden beschouwd als ‘transformatiegebied’.
Glastuinbouwgebied
Het glastuinbouwgebied herbergt een verscheidenheid aan bedrijven met verschillende belangen. Hoewel er verschillende meningen en belangen spelen, blijken de meeste ondernemers in het kleinschalig glastuinbouwgebied tevreden met hun bedrijf en hebben (weer) vertrouwen in de toekomst.
Ca. 80% van de het glastuinbouwareaal wenst te blijven, en ca. 40% is zeker van bedrijfsopvolging. Van de blijvers heeft ca. 20% uitbreidingsplannen of verplaatsingsplannen. Weinig ondernemingen zijn financieel zwaar belast. Dit biedt investeringsmogelijkheden naar de toekomst. Vanwege de kleine schaal is het gebied uitermate geschikt voor de kleine sierteeltondernemer met een areaal tot ca. 5 ha.
Er ligt echter nog wel een uitdaging om kavelafmetingen te laten voldoen aan de juiste maatvoering en grootte. Er lijkt voldoende ruimte te zijn binnen het bestaande glastuinbouwgebied voor de bestaande verplaatsings- en uitbreidingsbehoefte. Maar 60% van het areaal met een glastuinbouwbestemming is bebouwd. Ondernemers geven aan wel enige ‘schuifruimte’ nodig te hebben om verplaatsingen en uitbreidingen goed te kunnen faciliteren.
Veel ondernemers onderschrijven de ligging en bereikbaarheid van het gebied als een van de sterkste punten. Vanuit dat oogpunt is het gebied vooral geschikt voor de daghandel waarbij een snelle levering nodig is. Wel wordt vanuit ondernemers de aandacht gevraagd voor de verkeersafwikkeling en toenemende verkeersdruk binnen het gebied, met name op de Noorddammerweg. Er bevindt zich momenteel een gevarieerde verzameling van bedrijvigheid in het plangebied. Volgens de tuinders kunnen, niet-agrarische- of niet-tuinbouw gerelateerde functies in potentie tot ruimtelijke- en milieuconflicten voor glastuinbouw leiden. Dit soortfuncties hoort niet thuis in een glastuinbouwgebied. Tuinders vinden een groene bufferzone tussen de woningen van de Schegen het glastuinbouwgebied dan ook essentieel.
De aanwezige ‘monocultuur’ van koude-teelt (o.a. hortensia’s en orchideeën) is recessiegevoelig en vormt daarom een bedreiging voor het voortbestaan van het glastuinbouwgebied. Deze ‘monocultuur’ is grotendeels ontstaan als gevolg van de te grote afhankelijkheid van energieprijzen (m.n. aardgas) en toenemende buitenlandse concurrentie.
Lees de hele structuurvisie hier.