Op 16 maart 2017 is de aanpak aantonen nullozing door het Platform Duurzame Glastuinbouw vastgesteld. In deze aanpak wordt omschreven hoe je als ondernemer kunt aantonen dat nullozing op het bedrijf aannemelijk is. Daarnaast is vastgelegd hoe een handhaver c.q. toezichthouder (namens bevoegd gezag) dit kan toetsen. Tot slot is afgesproken hoe middels een (voorbeeld) bezoekverslag wordt vastgelegd dat er sprake is van nullozing.
Uitgangspunt bij de werkwijze is dat de ondernemer de bewijsvoering verzorgt en dat de toezichthouder controlepunten heeft om deze bewijsvoering te beoordelen en hier een uitspraak over kan doen. De beschreven werkwijze is bruikbaar voor grote en kleine bedrijven en voor zowel complexe als eenvoudige bedrijven. Hierdoor kunnen bepaalde onderdelen van de werkwijze niet voor uw bedrijf van toepassing zijn.
Onderdelen bewijsvoering
Samengevat kan worden gesteld dat het voor de ondernemer een vastlegging is van de waterstromeninventarisatie en de werkwijze om 100% te recirculeren. Oftewel er wordt geen drain(age)water of verontreinigd filterspoelwater geloosd. De volgende onderwerpen zijn onderdeel van de bewijsvoering:
- algemene omschrijving bedrijf;
- schematische tekeningen (processchema) watersysteem;
- technische tekeningen van het bedrijf in relatie tot watersysteem;
- globale waterbalans met verwijzing naar UO-rapportage;
- onderhoudsplan en logboek watersystemen en controle bevoegd gezag;
- omschrijving aanpak situaties, zoals teeltwisseling en calamiteiten;
- bezoekverslag toezichthouders met aantoning nullozing.
Imidacloprid houdende middelen zijn buiten het Hoofdlijnenakkoord gehouden. Hiervoor gelden specifieke eisen op het Wettelijk Gebruiksvoorschrift rondom zuivering en gecertificeerde nullozing. Met de hierboven omschreven aanpak wordt vooralsnog niet aan certificeringseis van het Ctgb voldaan. LTO Glaskracht Nederland werkt momenteel een pilot nullozing imidacloprid uit.
Bron: Glastuinbouw Waterproof