"Bloembollenbedrijven moeten samenwerken op DNA-technologie"
In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Bas Reichert, directeur van BaseClear over de mogelijkheden van DNA-toepassingen in de bloembollensector.
Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
Een creatieve ondernemer die kansen ziet in de markt. Wij zijn een DNA-analyse laboratorium en wij koppelen DNA-toepassingen aan diverse markten en sectoren. Ook in de bloembollensector en sierteelt zien wij veel mogelijkheden. Daar wordt nu al volop aan gewerkt, in samenwerking met een aantal partijen uit de branche. Dankzij DNA-toepassingen groeit onder meer de kennis over de werking van genen van gewassen en dit leidt tot snelle en mooie ontwikkelingen in de plantenveredeling.
Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven?
Ik denk als een gedreven en betrokken mens, zowel naar mijn medewerkers toe als richting de partners met wie we samenwerken. Ik wil graag weten wat hen drijft en wat voor hen belangrijk is. Aan de andere kant zullen ze me ook wel eens ongeduldig vinden. Ik wil dingen snel voor elkaar krijgen en dat maakt mij vast ook lastig.
Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld?
Krantenjongen! En dat verdiende best aardig. Ik kocht van mijn verdiende geld al vrij snel een telescoop om de sterren van dichtbij te kunnen bekijken. Mijn interesse voor de wetenschap was al vroeg gewekt. Uiteindelijk ben ik biologie gaan studeren, ik ben met name gefascineerd door de oorsprong van het leven.
Wat is jouw mooiste moment van de werkdag?
Ik ben in mijn dagelijkse werk veel bezig om ondernemers en partners samen te laten werken. Dat zijn soms lange trajecten, want met elkaar neem je de tijd goed en weloverwogen een uitdaging aan te gaan. Als we een conclusie hebben getrokken en echt samen verder gaan, dan ontstaat er een nieuwe energie. Dat zijn de mooiste momenten.
Wat vind je het minst leuk aan je werk?
Ik heb een man of 60 in dienst. Dat zijn hele kundige en goede mensen waar ik ontzettend blij mee ben. Zonder hen is er geen BaseClear. Maar als het door welke omstandigheden dan ook even niet lekker loopt, is het minder leuk want ik focus me vanuit mijn interesse natuurlijk het liefst op de wetenschap en ontwikkelingen.
Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden?
In onze markt is toekomstbestendigheid een hele relevante factor. De DNA-technologie ontwikkelt zich erg snel. Wij zijn een 100% commercieel bedrijf en dat betekent dus ook dat ik moet blijven investeren in innovatie, research in het lab en het bouwen aan relaties. DNA-technologie is toepasbaar bij heel veel producten in veel sectoren. De sierteelt en bloembollensector is daar een mooi voorbeeld van. Ik houd daarom van rechtstreeks contact met veredelaars om precies te horen waar zij behoefte aan hebben. Want toekomstbestendig blijf je ook omdat je weet wat de exacte vraag en wens is van een markt. Daarnaast werken wij met de Universiteit Leiden, Naturalis, Hogescholen en andere kennis- en onderzoeksinstituten.
Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken?
Wat ik zie, is dat veel kleine bloembollenbedrijven voor dezelfde uitdagingen staan. Als je stappen wilt maken, bijvoorbeeld in de DNA-technologie, dan zijn daar grote investeringen voor nodig. Het is onmogelijk voor de kleine bloembollenteler om dit alleen op te brengen. Omdat men nu nog gewend is om redelijk op zichzelf te werken, om concurrentie redenen bijvoorbeeld, is het lastig om de partijen bij elkaar te krijgen. Dat moet wel gaan veranderen. Samen moet er naar kansen gegrepen worden. Wij helpen graag ook met het verder verbinden van de sector. Als er op DNA-technologie niet samengewerkt gaat worden, dan wordt de bloembollensector in de Bollenstreek gewoon ingehaald.
Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren?
Veel sectoren maken in rap tempo - met behulp van DNA-toepassingen - grote sprongen en worden zelfs wereldleider. Kijk naar het Westland en naar bedrijven als Rijk Zwaan. Ook hier is door DNA-toepassing de veredeling versneld en verbeterd. Dit zijn enorm grote en succesvolle trajecten geweest. In de bloembollensector kan het ook zo gaan. Er kan op DNA niveau bijvoorbeeld gekeken worden naar resistentie en kruisingen, waardoor het mogelijk is om topgewassen te kweken.
Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés?
DNA-toepassingen in de bloembollensector en dan specifiek over hoe hierin kan worden samengewerkt. Want samenwerken is een belangrijke voorwaarde in dit traject.
Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?
Ik zou dan kok willen zijn. Ik heb een passie voor koken, vooral de klassieke Franse keuken. Maar ik ben ook heel blij met wat ik nu doe.
Bron: Flower Science