Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Harry Rooijakkers, Blooming Innovations
De opkomst van de Keniaanse delphinium
"De markt voor delphinium is nog niet verzadigd," volgens Harry Rooijakkers van Blooming Innovations. Samen met zijn compagnon Bert Louwerse kweekt hij hortensia's en delphiniums (riddersporen) in Gilgil, Kenia en is er besloten om de delphiniumproductie in 2016 te verdubbelen. In december werden hun eerste bloemen geoogst. Nu, een paar maanden later, zijn ze nog steeds tevreden over hun beslissing en overwegen ze zelfs nog een uitbreiding in de toekomst.
De delphinium kas
Kasuitbreiding
Na een jaar lang hortensia’s te hebben gekweekt, besloten Rooijakkers en Louwerse om er delphiniums bij te nemen en begonnen ze 6 variëteiten te kweken in een kas van 1 ha. Na een jaar delphiniums te hebben gekweekt en de toenemende vraag te hebben opgemerkt werd besloten om de productie uit te breiden. Daarom lieten de heren vorig jaar er een exacte kopie van hun bestaande delphiniumkas bijbouwen. De nieuwe kas van 1 ha was in september klaar en in december konden ze hun eerste bloemen oogsten. Het stelt hen in staat om hun delphiniumproductie te verdubbelen en jaarrond een constante aanvoer te garanderen.
Markt niet verzadigd
Volgens Rooijakkers is de markt echter nog niet verzadigd. "Wij leveren delphiniums wanneer veel Nederlandse delphiniumtelers niet meer produceren. Steeds meer mensen worden zich bewust van het product zodat de vraag lijkt te blijven stijgen." Zelfs met de verdubbelde productie nu is Rooijakkers blij met de vraag en de prijzen op de Nederlandse veiling, hun belangrijkste markt in deze tijd van het jaar. "De bloemen worden aan deze veiling geleverd en daarna over heel Europa en het Verenigd Koninkrijk verspreid. In de zomerperiode, wanneer de Nederlandse telers hun volumes op de veiling beginnen te verhogen, gaan we over naar rechtstreekse levering aan de internationale markt waar we verkopen aan landen in het Midden-Oosten, het Verre Oosten (China), India en Australië," volgens Rooijakkers. Ook in deze directe markten ziet hij een toename van de vraag. "We krijgen steeds vaker verzoeken van bloemenkopers in China. Maar ook onze huidige hortensiakopers willen onze delphiniums kopen. Bij sommige van hun hortensiabestellingen hebben we wat delphiniums gedaan om uit te proberen. Velen van hen waren blij met de resultaten en overwegen nu de toevoeging van delphiniums."
Bert Louwerse en Harry Rooijakkers tijdens de IFTEX 2016.
Wat maakt Keniaanse delphiniums zo speciaal?
De jaarronde beschikbaarheid van de delphiniums is niet de enige reden voor hun succes. Exclusiviteit en kwaliteit spelen ook een – mogelijk zelfs belangrijkere – rol. Volgens Rooijakkers kweken niet veel telers deze bijzondere delphinium. "Het heeft dubbele bloemen en lange stengels. Vele andere delphiniums worden uit zaden gekweekt en zijn dus minder lang, vaak hoogstens 90 cm. Die van ons zijn van 90 tot 120 cm. Nico Wiegert, de veredelaar van de delphinium die we kweken, en één of twee anderen in Nederland kweken ze ook." Rooijakkers wijst ook op het belang van de kwaliteit. "Vertrouwen is moeilijk te krijgen, maar gemakkelijk te verliezen," zegt hij. "De bloemen moeten dus perfect zijn en lang houdbaar anders kunnen we ze beter weggooien." En deze aanpak lijkt goed te worden geaccepteerd: "De feedback die we krijgen is positief." En dit is ook merkbaar op de veiling in Nederland. "Onze lange stengels zijn vaak dubbel en soms zelfs driemaal de prijs van de kortere stelen."
Productieverhoging in de toekomst?
De markt lijkt nog niet verzadigd, dus is er volop gelegenheid om de productie te blijven uitbreiden, toch? "Dat hangt van de vraag en het aanbod op de markt af. Wij zullen even de verkoop deze zomer afwachten en dan beslissen hoe we verder gaan. Maar als de vraag blijft stijgen, zullen we zeker nog een uitbreiding overwegen."