Sierteeltsector bloeit op in Guatemala
De ineenstorting van het socialistische blok bracht een tekort aan brandstof, kunstmest en beschermingsmiddelen teweeg, wat een verwoestende impact had op de Cubaanse landbouw. Door innovatieve oplossingen keerde het merendeel van de Cubaanse landbouw zich naar biologische productie, waar het op grote schaal pionierend gebruikmaakte van biocontrol en biostimulanten. De betrokkenheid van nationale onderzoeksinstellingen en de ontwikkeling van biologische productieplanten waren een belangrijk deel van het succes.
Guatemala is een veelbelovend opkomend glastuinbouwland in Latijns-Amerika. Groentenproductie is van oudsher sterk maar ook de sierteeltsector bloeit op, zoals blijkt uit de recente start van twee grote Nederlandse phalaenopsis telers in het land. De implementatie van milieuvriendelijke gewasbescherming is echter nog dringend nodig.
Het groepsprogramma was intens. De groep bezocht organoponic productiesystemen, biologische boerderijen, coöperaties en bedrijven die zich toeleggen op de productie van entomopathogenische en biostimulaten, samen met diverse nationale landbouw-onderzoeksinstituten. Ook waren er besprekingen met instellingen die de samenwerking en investeringen vergemakkelijken.
Het bezoek was vruchtbaar. De groep is momenteel bezig met het formaliseren en vormgeven van de kansen in concrete projecten.
Bron: Wageningen University & Research