Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
inforgraphic Royal FloraHolland

Waar halen de Duitse, Franse en Engelse bloemisten hun bloemen?

Buitenlandse bloemisten kopen nog steeds veel Nederlands product in. Zeker Frankrijk en Engeland nemen veel Nederlands product af. Duitsland is zelfvoorzienender en gebruikt meer eigen product in de bloemenzaak. Dit blijkt uit de Bloemisten Kwartaal Scan, die Royal FloraHolland in 2016 per kwartaal uitvoerde in de vier kernlanden Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland.

Wat opvalt aan de cijfers is dat Duitse bloemisten minder product afnemen uit Nederland. Dit komt omdat Duitsers zelfvoorzienender zijn en meer eigen product telen. GROW hield een interview met marktonderzoeker Tine Niezink om de achtergronden van big data te duiden. Tine: "Doordat er veel eigen productie is, kan men in Duitsland ook makkelijker inspelen op de trends local for local en 'duurzaamheid'. De reden dat Engeland en Frankrijk veel Nederlands product inkopen is dat zij een stuk minder zelfvoorzienend zijn."

Uit de cijfers blijkt dat inkoop van bloemen nog het vaakst gebeurt op de groothandel, cash-and-carry's en bij de lijnrijder.


Klik hier voor groot. Bron: relatieblad GROW/Bloemisten Kwartaal Scan Royal FloraHolland

Bloemisten van de toekomst
In dit onderzoek zijn de zes typen bloemisten gekwantificeerd in de vier landen. "Het doel hiervan is dat het aanbod van de leverancier beter op de verschillende type bloemisten kan worden afgestemd", aldus marktonderzoeker Tine Niezink. Van deze zes segmenten wordt verwacht dat ze in 2020 allemaal aanwezig zullen zijn. Momenteel zijn vooral Conny (conceptbloemist), Sara (specialist) en Dorien (doorloopbloemist) de types bloemisten die je ziet in de vier landen. "Van de andere drie type bloemisten verwachten we dus groei."

Waardegedreven bloemisten
Robbert (rijdende bloemist) en Sara (specialist) zijn waardegedreven. Zij voegen echt waarde toe. Sara zit op een vaste locatie waar je heen gaat als je een specialer boeket nodig hebt. Robbert rijdt rond in zijn bus op plekken waar veel klanten zitten. Hij kan ook een speciale creatie voor je maken en als je je vaas meeneemt in de bus, ben je gelijk klaar. Victor (verswinkelier) verkoopt naast bloemen en planten ook andere verse producten. Conny (conceptbloemist) heeft een winkel die naast bloemen en planten ook andere producten verkoopt en hierbij draait alles om een bepaald concept (bijvoorbeeld Gezond en Groen).

Kostengedreven
Dorien (doorloopbloemist) zit vaak naast de supermarkt en hier kun je makkelijk een bloemetje meenemen voor niet teveel geld. Oscar (online bloemist) heeft een efficiƫnte website waar je bloemen en planten kunt kopen. Zowel Dorien als Oscar zijn dus kostengedreven.

Merkloos artikel

Aan marketing besteden bloemisten relatief weinig tijd. Wat is de reden hiervoor? Tine: "Bloemisten zijn vrijwel altijd eenmanszaken en dat geeft veel werkdruk. Bloemen zijn daarnaast een merkloos artikel en lastig te onderscheiden." Tine geeft aan dat creativiteit een sterk punt van bloemisten is. "Dat moet in de toekomst veel meer benut worden! Ook kan meer met storytelling van de oorsprong van het product gedaan worden."

Klik hier voor de cijfers uit het onderzoek in big data GROW

Publicatiedatum: