Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Legertje biologische bestrijders zorgt voor schone teeltstart"

Het doel van het ‘Green Challenges’ project is het robuuster en weerbaarder maken van teelten onder glas, zodat ziekten en plagen minder kans krijgen. Dit project wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en het productschap Tuinbouw.

Afgelopen jaar zijn er voor het gewas chrysant samen met praktijkexperts mogelijke systeemsprongen geïdentificeerd voor een succesvolle systeemaanpak voor plaagbestrijding. Momenteel worden plagen in de eerste teeltfase van chrysant chemisch bestreden, wat een snelle vestiging van natuurlijke vijanden in het gewas belemmert. Hierdoor worden plagen (m.n. trips) onvoldoende onderdrukt. Een chemische start zou overbodig worden als bij de teeltstart meteen een leger aan biologische bestrijders klaar zou staan. Om dit te bereiken, zouden bij stekbedrijven generalistische roofwantsen kunnen worden ingezet om eitjes te leggen in de chrysantenstekken.



Jonge Orius wantsen, die na ongeveer een week uitkomen, kunnen met behulp van alternatief voedsel in leven worden gehouden. Naast trips eten ze ook verschillende andere plaagsoorten. Dit jaar wordt het concept in een serie kasproeven getest en de invloed van verschillende soorten voedsel en beregening verder onderzocht.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland en verschillende andere stakeholders. Ook wordt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gekeken naar microbiële gemeenschappen die de plantweerbaarheid kunnen verbeteren.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: