"Legertje biologische bestrijders zorgt voor schone teeltstart"
Afgelopen jaar zijn er voor het gewas chrysant samen met praktijkexperts mogelijke systeemsprongen geïdentificeerd voor een succesvolle systeemaanpak voor plaagbestrijding. Momenteel worden plagen in de eerste teeltfase van chrysant chemisch bestreden, wat een snelle vestiging van natuurlijke vijanden in het gewas belemmert. Hierdoor worden plagen (m.n. trips) onvoldoende onderdrukt. Een chemische start zou overbodig worden als bij de teeltstart meteen een leger aan biologische bestrijders klaar zou staan. Om dit te bereiken, zouden bij stekbedrijven generalistische roofwantsen kunnen worden ingezet om eitjes te leggen in de chrysantenstekken.
Jonge Orius wantsen, die na ongeveer een week uitkomen, kunnen met behulp van alternatief voedsel in leven worden gehouden. Naast trips eten ze ook verschillende andere plaagsoorten. Dit jaar wordt het concept in een serie kasproeven getest en de invloed van verschillende soorten voedsel en beregening verder onderzocht.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland en verschillende andere stakeholders. Ook wordt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gekeken naar microbiële gemeenschappen die de plantweerbaarheid kunnen verbeteren.
Bron: Wageningen University & Research