Doen we wiet of doen we het niet?
Tweede Kamer
De Tweede Kamer stemde gisteren in met een initiatiefwet die de teelt en verkoop van cannabis onder bepaalde voorwaarden legaliseert. Gisteren stemden 77 Kamerleden zich achter het voorstel en 72 keerden zich ertegen. Nu moet de Eerste Kamer nog met de wet akkoord gaan.
Biogroententeler Jochum de Boer loopt in ieder geval niet over vanenthousiasme als het gaat om telen van cannabis. “Ik heb er nooit echt overnagedacht, maar ik denk niet dat ik zomaar zou overstappen”, vindt hij. Datterwijl hij wel gewend is om in een gesloten keten te werken. Zijn producten gaannaar een groothandelaar en hij teelt wat zij nodig hebben. Nu staat de kasbijvoorbeeld vol met onder andere veldsla, winterpostelein, bosui, paksoi,andijvie, raapstelen – noem maar op. En als de afnemer erom zou vragen? “Daarheb ik nog nooit echt over nagedacht – maar cannabis? Het heeft toch eenbepaald imago.”
En dat imago speelt meer telers parten. Met je naam op internet en ‘wiet’ in dezelfde zin, daar is men huiverig voor. "Je komt al te gemakkelijk in een bepaald licht te staan." Toch hebben we een rondje kunnen maken onder kwekers in verschillende gewassen, en hen gevraagd of het legaliseren van de wietteelt een goeie of kwade ontwikkeling is.
Bewaak je kas
Een potplantenkweker ziet twee bedenkingen. In Amerika zijn die wietkwekerijen forten, met hekken en pasjes en camera’s en bewaking etc: daar moet je maar zin in hebben. Ten tweede vraagt hij zich af wat het de maatschappij – los van de discussie over gezondheid – gaat brengen. "Als de overheid een monopolie heeft, werkt dat niet juist criminaliteit in de hand?"
Schoenmaker, blijf bij je leest
Een andere kweker, nu nog actief in de orchideeën, ziet het ook niet zitten. “Schoenmaker blijf bij je leest. Iemand die op zoek is naar een verdienmodel zou daar allicht interesse in hebben, maar mij niet gezien. En bovendien: een teler op de hoek zal het nooit op kunnen pakken, dan moet je aan zo verschrikkelijk veel eisen voldoen."
Te veel regels
"Je zal aan heel veel regels moeten voldoen en ik vraag me af hoeveel telers daar zin in zullen hebben", voegt een tomatenteler toe. "En is het wel zo'n interessant verdienmodel? Dat wordt gesuggereerd, maar je weet toch niet wat de kosten en vooral de baten zijn. We gaan er nu vanuit dat het allemaal cashen is, daar in die illegaliteit, maar als het dadelijk zo makkelijk wordt, hou je er dan überhaupt wel wat aan over?"
Extra gewas
Toch zien niet alle kwekers alleen beren op de weg. Een positiever punt is het feit dat het telerslandschap mogelijk een gewas rijker wordt. "Dat gegeven op zich is interessant", weet weer een rozenkweker. "De bezwaren op gebied van regelgeving en beveiliging e.d. zie ik ook, maar het gegeven van een extra gewas zou, bijvoorbeeld, de grondprijzen kunnen opstuwen." Oftewel: telers zien wel wat in wiet, maar zelf doen ze het liever niet.