Collectieve waterzuivering: work in progress.
Businessplannen
Uiteindelijk hebben wij 11 businessplannen ingediend voor totaal 16 collectieven (een aantal collectieven zijn samengevoegd): ruim 180 tuinbouwbedrijven met ca 600 ha glas. Deze zijn verspreid over het hele land (o.a. Westland, Brielle, Made, Aalsmeer en Almere). Dat was in december even alle zeilen bijzetten om de plannen tijdig bij het bevoegde gezag te krijgen. Op dit moment is het bevoegde gezag bezig met de beoordeling van de businessplannen.
‘Ruimte in denken’
Alhoewel we trots zijn op het resultaat tot dusver, zitten we als adviescombinatie niet stil. Dit omdat het indienen van het businessplan slechts een eerste stap was. Om te komen tot realisatie moeten er nog belangrijke knopen worden doorgehakt. Zo worden de plannen op dit moment beoordeeld op financierbaarheid door een aantal banken. Verder doen we onderzoek naar de waterkwaliteit van het gezuiverde water t.b.v. retourslevering. Dit laatste is nog een gevoelig punt, immers in theorie gebruik je dan het water van de buurman en dat is eng. Ik zie wel dat er op dat vlak snel ‘ruimte in denken’ ontstaat. Immers diverse tuinders mengen nu ook wel eens slootwater bij … en vanuit metingen van drainagewater en zelfs bassinwater blijkt dat ook hier ‘water van de buren’ in aanwezig is ... Met de inmiddels gecertificeerde zuiveringstechnieken (inclusief verwijdering natrium/chloor) is het te hergebruiken water misschien wel schoner dan het water dat momenteel wordt gebruikt in de teelt. Dat blijkt ook uit het gegeven dat diverse grotere plantenkwekers het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in zuiveringsinstallaties met absorptietechnieken, zodat ze kunnen recirculeren bij de opkweek van diverse teelten binnen hun bedrijf (groenten én planten). En als ze ergens kritisch zijn op de waterkwaliteit, dan is het wel bij plantenkwekers zou je zeggen ….
Flexibel met clusterzuivering
Realisatie van clusterzuivering is dus nog work in progress, maar zeker interessant op basis van o.a. de volgende argumenten: lagere aanvangsinvestering als individueel bedrijf, lagere jaarkosten, invulling van de toekomstige zuiveringsplicht voor nutriënten, professionelere aanpak mogelijk, toekomstige aanvullende eisen zijn als cluster makkelijker in te vullen en je bent als deelnemer flexibel om na zuivering te lozen of te hergebruiken.
Ik ben benieuwd hoe de discussie zich de komende maanden zal ontwikkelen en hoop dat we als tuinbouwsector deze verplichting uiteindelijk op een goede manier bij kunnen laten dragen aan een duurzame uitstraling én schoner water voor iedereen.
Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
[email protected]
088 – 236 77 77
www.flynth.nl