Waar liggen de kansen voor de online sierteelt branche?
Onderstaande column is geschreven door Luuk Wijnhold. Luuk is business development manager bij PostNL en helpt bedrijven en ondernemers om online bloemen en planten te verkopen. Om ondernemers hiermee op weg te helpen en te inspireren, schrijft hij met regelmaat artikelen op de site van PostNL.
Je eigen doe-het-zelf boeket
Tegenwoordig zijn de bouwpakketten van IKEA al flink ingeburgerd. Zo ingeburgerd zelfs dat we bijna vergeten zijn hoe revolutionair het businessmodel van IKEA ooit was. In de doe-het-zelf markt worden deze bouwpakketten ook steeds gebruikelijker. Denk aan kasten, tuinhuisjes of tuinmeubilair. Bij onder meer GAMMA bestaat een groot gedeelte van het assortiment uit bouwpakketten. Logistiek gezien levert dit natuurlijk veel voordelen op. Je vervoert minder lucht en maakt producten geschikter voor e-commerce. Bovendien wordt het in elkaar zetten van een bouwpakket gezien als een sociaal event waarbij het hele gezin betrokken is. Nog iets dat we aan IKEA te danken hebben.
Zelf schikken biedt mogelijkheden
Bloemen aan huis leveren in een bouwpakket is nog altijd ongebruikelijk. Terwijl de constructie toch best logisch klinkt. Waarom zou je niet een hele (AA) doos met bloemen leveren, zodat de consument zelf zijn boeket kan samenstellen? Het schikken van boeketten is een hele leuke bezigheid om - alleen of samen - te doen. De boeketten zijn nu altijd voorgeschikt en de consument hoeft er bij ontvangst niks meer aan te doen. Ook met planten levert dit een legio aan mogelijkheden. Het leveren van aarde, planten, potten en verzorgingsproducten zorgen voor het in één keer herorganiseren van een kamer. Of van een perkje in de tuin. De eerste initiatieven ontstaan al. In Amsterdam is onlangs Sprinklr gestart, waar je bijvoorbeeld een seizoenbox met planten bestelt. Inmiddels is Sprinklr onderdeel van het incubatieprogramma ‘Let it Grow’.
Foto: iStockphoto.com
Hoe manage je smaakvoorkeur en combinaties?
In mijn vorige blogpost schreef ik al over stijladviezen en het toesturen van op maat gesneden kledingpakketten. Er komen echter ook steeds meer initiatieven op de markt die zich enkel en alleen toeleggen op dat advies: het managen van smaak, combinaties en je persoonlijke inventory (wat hangt of ligt er in je kast?). Vivino en Cluise zijn hier voorbeelden van en gericht op mobiel gebruik. Deze apps proberen bij te houden wat je op voorraad hebt, hoe je dit zou kunnen combineren en wat je smaakvoorkeuren zijn. Ze vertellen meer over de producten zelf, geven achtergrondinformatie over de producent en waar je producten kunt aanschaffen.
Klantenservice en links als verdienmodel
Bij Vivino kun je zelfs een foto maken van het etiket van een fles wijn, waarna de juiste wijn erbij wordt gezocht uit de database. Het verdienmodel bestaat enerzijds uit betaalde adviesservice voor appgebruikers. Anderzijds betalen adverterende wijnhandelaars voor de link naar hun webwinkel waar de wijn gekocht wordt.
Paarse bloemen zoeken op Google
Voor bloemen en planten zijn er genoeg bronnen met informatie over het product. Denk aan Tuinen.nl of de databases van Bloemenbureau Holland. De vraag is hoe bekend en relevant deze bronnen zijn voor de gemiddelde consument. Deze databases registreren niets over je persoonlijke smaak. Maandelijks ontvang ik een Bloomon-boeket waarin vaak bijzondere en mooie bloemen verwerkt zitten. Hoe de bloemen heten, hoe ze worden gekweekt en waar ze vandaan komen blijft bij mij echter onbekend. Ik registreer welke bloem ik het mooist vond, zodat ik hier later bij een bloemist nog op terug kan komen.
Online op kleur naar een bepaald type bloem zoeken, is niet eenvoudig. Google maar eens op paarse bloem met bolvormige kop of vetplant met uitstaande bladeren. Ik kwam ook geen links naar webwinkels tegen, waar deze bloemen of planten verkocht worden. Hier liggen wat mij betreft nog grote kansen. Helemaal als je het kan combineren met een fotoservice zoals Vivino die biedt.