Steve en Savannah van FloriSmart en twee klanten, de bloemisten Katie en Helen, zijn op 'Rosafari' geweest naar Kenia. In een week tijd gingen zij langs bij tal van leveranciers - kwekers die hun aanbod o.a. via de innovatieve online bloemenmarket aanbieden - waaronder PJ Dave, Oserian, Tambuzi, Uhuru, Tima Flor, Ayana, FleurAfrica, Wildfire, Livewire, Kariki Group en meer. In een uitgebreid reisverslag geven ze hun indrukken en bieden ons een mooi inkijkje in wereld van de Afrikaanse roos. Bovendien is het vandaag Valentijn, een mooi moment om de roos in de schijnwerpers te zetten.
Dag 1: Kwaliteitscontrole en de weersinvloeden op uw Keniaanse Valentijnsrozen
De eerste kwekerij die bezocht werd was PJ Dave. Deze kweker, gelegen op een uurtje rijden van de Nairobi, is gespecialiseerd in Rhodos rozen. Het gezelschap werd er getrakteerd op een rondleiding en deed er ook interessante marktinformatie op. U heeft vast meegekregen dat het in het gebied relatief koud geweest is de afgelopen tijd, wat maakt dat het gewas trager is. Rozen op de veiling worden goedbetaald (met voor het weekend al een grote uitschieter), wat er waarschijnlijk voor zal zorgen dat een bosje vandaag gemiddeld nog iets duurder is dan andere jaren. Klik hier voor meer.
Dag 2: Oserian Farm De volgende dag had het gezelschap een ontmoeting met enkele vertegenwoordigers van FloraHolland. Welke rol speelt de coöperatie in Kenia en dan met name in combinatie met logistieke partners als AirFlor? In de blog gaat FloriSmart er verder op in.
Vervolgens ging het richting Lake Naivasha, anderhalf uur rijden van de hoofdstad, naar Oserian Farm. Dit is de oudste farm van Kenia met een jaarlijkse output van 10 miljoen stelen. En een farm die zich inzet op het gebied van duurzaamheid: de nodige elektriciteit en CO2 wordt gewonnen uit geothermie (aardwarmte). Dankzij de CO2 kan een snellere groei gerealiseerd worden, een puntje van zorg voor de rozenproductie op hoogte (op hoogte vormen zich weliswaar grote knoppen, maar de lengte blijft makkelijker achter).
Supermarkten
Nog een laatste opmerking: volgens de dames komen ze op de verschillende farms weinig mensen tegen, met uitzondering van supermarkten. Waar ze ook kwamen, op de farms of op het vliegveld, overal inkopers.
Klik hier voor het verslag van dag 2.
Dag 3: Het is niet alles rozen dat de klok slaat
Dag drie, die begon met een voedselvergiftiging voor een van de reisgenoten, bracht hen naar FleurAfrica. Deze farm, zo viel het gezelschap op, is een van de modernste in het land, en tevens een die geleid wordt door Colombianen i.p.v. Nederlanders. De gehele operatie zou niet onderdoen voor een Nederlandse rozenkas en men werkt er uiterst professioneel. "These are scientists at work", aldus FloriSmart.
Nadat de groep met nog een man werd uitgedund - "don't eat the salads!" - en men dus nog maar met twee overbleef, stopte men nog bij Wildfire, vervolgens bij LiveWire en vervolgens bij Kariki Group. Die laatste twee zullen kopers kennen van het label Marginpar, waaronder zij de bloemen aanvoeren op de veiling.
Klik hier voor het verslag van dag 3.
Dag 4: Ayana, Freedom Roses, koeien en safariOp een uur rijden van Nakuru, op een hoogte van 2600 meter, ligt de farm van Ayana. CEO en directeur van de Fontana Group, die eveneens bestaat uit de farms Akina en Alisha - en samen goed voor 120 ha! - leidde de groep rond. De zogenaamde Freedom Roses, die ook geteeld woorden in Colombia en Ecuador, maar hier worden de buitenste bloemblaadjes niet van de bloem verwijderd (dat wordt gedaan in Colombia, om de bloemen sneller te doen openen). Het verschil met de bloemen uit Ecuador, is dat deze grotere knoppen hebben, wat ook maakt dat deze duurder zijn. Bijzonder bij Ayana is dat er koeien en schapen gehouden worden, die meststoffen leveren voor het gewas. De dag werd besloten met een 'echte' safari.
Klik hier voor het verslag van dag 4.
Dag 5: Lady Killer rosesOp dag vijf werd Tambuzi farm bezocht, een kweker gespecialiseerd in geurende rozen. Deze farm wordt al 20 jaar geleid door Tim en Maggie Hobbs. Deze rozen zijn op aanvraag te verkrijgen bij elke bloemengroothand in Europa.
Het gezelschap sprak met de eigenaren en bedrijfsleiding en liet zich bijpraten over de day to day bussiness op deze farm, die praktisch op de evenaar ligt. Er is maar een echt rode roos die geurt, de Lady Killer. Van deze roos worden er dagelijks slechts 300 stelen geoogst, wat betekent dat er wereldwijd vandaag naar schatting slechts 100 vrouwen zijn die op een bosje hiervan getrakteerd zullen worden!
Dag 6: Rozen van de evenaar: Uhuru en Timaflor
De laatste echt dag van Rosafari bracht FloriSmart naar Uhuru (Swahuli voor 'vrijheid') Farm, op de noordelijke flank van Mount Kenya. Ivan Freeman leidt het bedrijf en kweekt al sinds 1998 rozen in Kenia. Er staan niet minder dan 60 varieteiten in de kassen, die overwegend hun weg vinden naar Midden- en Oost-Europa en Australië.
De tweede stop was op een u ongetwijfeld bekende farm, die van Timaflor. Simon van der Burg, die al meer dan 40 jaar in het land actief is in de rozen, was een van de eersten die in het gebied aan de slag ging, en hij is er nog altijd van overtuigd: wij zitten op het beste plekkie in de wereld. Op de enorme farm werken 1400 mensen en is daarmee, net als veel van de andere farms overigens, een van de belangrijke werkgevers in het gebied. Voor de avonturen van FloriSmart bij Uhuru en Timaflor,
klik hier.
“Kenya was the trip of a lifetime!”
De reis, zo vertellen de blogschrijvers, was misschien wel een 'once in a lifetime experience'. Helen, een bloemist en klant bij FloriSmart, geeft haar indrukken van dat waar ze daarvoor eigenlijk nooit echt bij stilgestaan had: waar komen al die rozen precies vandaan, hoe worden ze geproduceerd en hoe gaat het toe op zo'n farm in het verre Afrika? Het product, vertelt ze, is voor haar echt tot leven gekomen. De eerstvolgende klant in de winkel die maar kijkt naar een roos, kan zich nu al voorbereiden op een enthousiast verhaal: het verhaal achter de roos!