Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door beperkte aanvoer wel hogere prijzen

Slecht weer duidelijk terug te zien in eerste omzetcijfers 2017

FloraHolland sluit januari af met een omzetdaling van ruim 3% t.o.v. dezelfde maand in 2016. Voornaamste reden is een lagere aanvoer - ruim 9% - wat weer zijn grond heeft in minder rozen uit Afrika door de kou, slecht weer in Midden- en Zuid-Europa en een kortere 'winterstop'. Afgelopen jaarwisseling was de veiling twee dagen dicht. Een jaar eerder waren dat er vier. Daardoor werd in de eerste week van 2016 de productie van vier dagen verwerkt. De grootste daling van de aanvoer zat bij de snijbloemen, vooral bij de rozen en tulpen.

Prijsniveau stijgt met 6%
Door de lagere aanvoer steeg het gemiddelde prijsniveau met 6%. Dat maakte weer veel goed voor de omzetontwikkeling.


De omzet blijft in periode 1 van 2017 3% achter, met hetzelfde aantal veildagen als in 2016

Verdere toename directe handel
Bij de snijbloemen nam het aandeel met 2,2 procentpunt toe tot 35,9%. De producten die al veel werden afgezet via de directe handel, groeiden daarbij iets harder dan de andere producten. Over de hele linie neemt het aandeel van de directe handel verder toe. Bij de kamerplanten steeg dat aandeel met 2,7 procentpunt tot 78,3%. Het plafond van de groei is daar nog niet bereikt. De bol-op-pot producten worden relatief wat minder afgezet via de directe handel. Bij de tuinplanten nam het aandeel van de directe handel toe met 6,1%. De tuinplanten zijn bezig met een inhaalslag en gaan de kamerplanten achterna.

Export stijgt in 2016 met 3%
De exportcijfers van Floridata over heel 2016 zijn inmiddels ook bekend. De export van bloemen en planten is in 2016 met 3% gestegen. De plantenexport steeg met ruim 4% en de bloemenexport met ruim 2%. Duitsland blijft de belangrijkste afzetmarkt en heeft zijn positie in 2016 verder versterkt. Bijna 29% van onze producten gaat naar Duitsland. Voor de meeste landen geldt dat de export naar die landen is gegroeid.

Engeland en Rusland blijven achter in groei
De totale omzet in het Verenigd Koninkrijk (VK) daalde met bijna 5%. Voorafgaande aan de Brexit zat het VK nog op een kleine groei. Na de Brexit daalt de export gemiddeld met 10%. De export naar Rusland daalde met 30%. Volgens de cijfers van Floridata lijkt aan die daling maar geen einde te komen: voor Rusland is nog geen evenwicht in zicht.


bron: Floridata en Royal FloraHolland

De groei van de Nederlandse export en de groei van de omzet bij Royal FloraHolland houden elkaar goed in evenwicht. Beide laten een groei zien van rond de 3%.

Snijbloemen dalen met 2,8%
Bij de snijbloemen daalde de omzet met 2,8%. De aanvoer daalde met 9%, het gemiddelde prijsniveau steeg met 7%. Vooral tulpen en rozen werden minder aangevoerd, terwijl Lisianthus fors meer werd aangevoerd. De prijsvorming van tulp en roos was ook beter dan vorig jaar, Lisianthus bleef achter in prijs.

Kamerplanten zakken met 4,8%
De gemiddelde prijs van kamerplanten steeg met 2,4% en de aanvoer was 7% kleiner dan een jaar eerder. Kalanchoƫ sprong eruit met 11% meer aanvoer. De gemiddelde prijs daalde met 9%. En van Phalaenopsis werd 9% minder verkocht tegen ongeveer dezelfde prijs.

Tuinplanten stijgen met 4%
Van tuinplanten werd 20% minder verkocht. Het gemiddelde prijsniveau steeg met 30%. De afzet van primula's was fors minder:het aantal stuks nam met 20% af. Daardoor nam het belang van andere producten toe, zoals bijvoorbeeld helleborus. Met als gevolg dat de gemiddelde prijs is gestegen bij een vrijwel gelijkblijvend prijsniveau.

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: