Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Peter Cox, Pheno Geno Roses:
Nieuwe speler in rozenveredeling zet in op geurende snijrozen
Een geurende tuinroos omtoveren tot een geurende snijroos, dat is waar veredelaar Pheno Geno Roses momenteel aan werkt. Veredelaar en eigenaar van het bedrijf Peter Cox: "Geurige rozen zijn populair en de onverwacht grote belangstelling voor onze Fragrant Frayla Collection heeft ons doen besluiten om onze tuinrozen te testen op geschiktheid voor de snij." Over ongeveer twee jaar verwacht hij de eerste exemplaren op de markt te brengen.
Peter Cox vorig jaar op de FlowersExpo in Moskou, Rusland
Nieuwe speler in de rozenteelt
Pheno Geno Roses is een Nederlands-Servisch bedrijf actief in de veredeling van tuinrozen en is een dochteronderneming van de Nederlandse tuinrozenkweker Roath, dat al meer dan zestig jaar tuinrozen teelt. In oktober 2015 bracht Pheno Geno haar eerste eigen varieteit tuinrozen, die het zelf geteeld had op de eigen kwekerij in Servië, op de markt in Frankrijk. Op dit moment heeft Pheno Reno een kantoor in Nederland waar onderzoek en kruising plaatsvindt, en een kas in Servië waar proeven gedaan worden.
Vraag naar geurige rozen
In de acht jaar dat Pheno Geno veredelt, heeft het bedrijf een grote variatie tuinrozen ontwikkeld, met de Fragrant Frayla Collection als stokpaardje. De tuinrozen in deze collectie worden gekenmerkt door grote bloemen en een sterke geur. Steeds vaker kreeg Peter de vraag of deze rozen niet ook gechikt gemaakt konden worden voor de snij. "Hierdoor hebben we besloten dit onze tuinrozen te testen om te kijken of ze hiervoor geschikt zijn of dat we ze geschikt kunnen maken voor de productie van gesneden rozen."
Fragrant Lenka Frayla en Fragrant Mileva Frayla
Transformatie van tuin tot snij
Cox wijst erop dat het geschikt maken van een tuinroos voor de productie van gesneden rozen niet zo eenvoudig is en dat waarschijnlijk nog enkele jaren onderzoek en testen nodig is. "De rozen voor de snij zijn nieuw voor ons, dus we moeten eerst de genetische achtergrond van de gesneden roos achterhalen, nieuwe rozen ontwikkelen en deze bij kwekers in Nederland testen. Ik denk dat een en andere nog ongeveer twee jaar gaat duren, voordat we daadwerkelijk met een comemrciele, geurende snijroos op de proppen zullen komen."
Grote diversiteit moederplanten tuinrozen
Volgens Cox is de grote diversiteit aan moederplanten van tuinrozen veelbelovend voor het ontwikkelen en introduceren van nieuwe varianten voor de snij. "Snijrozenkwekers halen steeds betere opbrengsten per vierkante meter. Vorm en geur van de bloem is echter meestal niet de directe prioriteit van de veredelaar en door een relatief beperkte hoeveelheid moederplanten zijn zij ook beperkt in het ontwikkelen van nieuwe rozen voor vormen en geuren." Volgens hem biedt de tuinroos meer mogelijkheden om nieuwe varianten te creëren omdat zij meer moederplanten hebben die bovendien diverser zijn. "Als we kijken naar de genetische achtergrond delen de tuinroos en de snijroos dezelfde ´ouders´ maar de tuinroos lijkt er veel meer te hebben. Theoretisch gezien zal dit ons in staat stellen een grotere variëteit aan gesneden roze te kweken met meer vormen en geuren"
Volgens Cox is houdbaarheid een van de grootste uitdagingen van het kweken van geurige rozen. "Wanneer we kijken naar de geurige rozen die op dit moment op de markt zijn, zien we vaak dat deze rozen minder lang houdbaar zijn dan de ´normale´ varianten." Peter heeft er echter vertrouwen in dit probleem de baas te worden.
Eetbare roos.
Eetbare rozen
Naast het ontwikkelen van geurige snijrozen, werkt Pheno Geno aan het kweken van eetbare tuinroosvarianten. Daarmee worden al proeven gedaan in Nederland en Thailand. Over de afgelopen maanden zijn verschillende varianten getest door consumentenpanels en door Michelin sterrenchefs beoordeeld op uiterlijk en smaak. Maar ze zijn ook getest op gezondheid en de resultaten zijn bemoedigend. "Over het algemeen smaken bloemen niet lekker, maar er zijn enkele varianten die hierop een uitzondering vormen. Interessant is dan weer, dat sommige eetbare rozen honderd keer meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Sommige eetbare rozen zijn een bron van vitamine C en sommige bevatten zowel de antioxidanten als vitamine C. Dus wie weet waar dit nog toe zal leiden!"