Het was de tweede bijeenkomst van de werkroep sinds de oprichting in 2016. Vertegenwoordigers van onderzoeksstations in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en observeerders van de Europese Commissie, Ciopora, ESA en de Verenigde Staten namen deel.
Grote hoeveelheden gegevens en nieuwe veredelingstechnieken
Een interessante presentatie ging over de verwerking van grote hoeveelheden fenotypische en moleculaire gegevens en databases. Eén van de grote uitdaging in de komende jaren. Ook was er een overzicht van een aantal nieuwe veredelingstechnieken die op dit moment besproken worden in de Commissie en waarvan het onduidelijk is of deze als GGO aangemerkt zullen worden of niet. Voor de toepassing van deze technieken in de veredeling is zo snel mogelijk duidelijkheid gewenst. De mogelijke impact op het DUS-onderzoek is klein. De ontwikkeling van databases kost natuurlijk geld. Het Europese investeringsprogramma ‘Horizon 2020’ biedt mogelijk uitkomst. Het CPVO heeft toegezegd de eventuele subsidiemogelijkheden op een rijtje te zetten.
UPOV-modellen
In zijn rol als voorzitter van de UPOV BMT Werkgroep informeerde Kees van Ettekoven (Naktuinbouw) de groep over de ontwikkelingen in UPOV. Oostenrijk presenteerde een project in durum tarwe waar met behulp van een commerciële SNP-chip rassen in kaart gebracht worden om daarmee het aantal vergelijkers op het veld te beperken. Dit project is net als het Naktuinbouw project in tomaat een zogenaamd UPOV-model 2 project. DNA-informatie wordt gecombineerd met fenotypische informatie om daarmee de referentiecollectie in het veld te beperken.
IMODDUS was het eens dat in de komende jaren met name gekeken moet worden naar:
- Hoe om te gaan met de grote hoeveelheid informatie (big data)
- Wie is de eigenaar van het gebruikte DNA en de verkregen gegevens
- Hoe moet één en ander gefinancierd worden
- Wie heeft toegang tot de databases
- Een eventuele verdeling van het werk aan verschillende gewassen tussen onderzoeksstations
Bron: Naktuinbouw