Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ING : sierteelt groeit verder in 2017

De opleving van de consumptieve bestedingen pakt goed uit voor de tuinbouwsector. De sierteelt floreert in 2016 met een exportgroei van ruim 3%. Voor 2017 wordt de uitvoergroei enigszins getemperd door de hoge euro/pond koers en een lagere BBP-groei in de belangrijkste afzetlanden. Ook groenten- en fruittelers profiteren in 2017 van een beter gevulde portemonnee van de consument.



Sierteeltsector bloeit op
De sierteeltsector staat er goed voor dankzij het aantrekken van de consumptie. In Nederland stijgt deze naar verwachting met 1,6% in 2017. Volgens de VGB is de omzetstijging in de branche in 2016 circa € 500 miljoen. Dit betekent dat consumenten in 2016 circa € 1,5 miljard meer aan bloemen en planten hebben uitgegeven. Sinds mei is er een goede prijsvorming voor telers en ook de export loopt als een trein. Tot en met oktober groeide de exportwaarde van pot- en tuinplanten met bijna 5% en van bloemen met ruim 2%. Van de top 10 exportlanden kromp alleen de afzet naar het VK. De Brexit leidde tot recordhoogtes voor de euro/pond koers, waardoor sierteeltproducten veel duurder zijn geworden voor de Britten. Rusland is sinds 2016 als afzetmarkt uit de top 10 verdwenen.

Ook meer groenten en fruit verkocht
Volgens GfK zijn de magere jaren voor de aankopen van groenten en fruit in Nederland voorbij. In 2016 steeg de omzet van zowel groenten als fruit met 5%. Vooral de prijzen zaten in de lift. Komkommer en paprika verkochten het hele jaar goed, de tomatenprijzen herstelden zich na een slechte start goed. De volumestijgingen bleven beperkt tot 2% bij groenten en 1% bij fruit. In de gehele periode 2008-2015 steeg de omzet in groenten en fruit met 2%. De verwachting is dat de omzetgroei in 2017 iets minder positief zal zijn vanwege de dure euro. Dat de glasgroenten de magere jaren achter zich hebben gelaten blijkt ook uit het feit dat het glasareaal in 2016 voor eerst in zeven jaar weer licht is toegenomen, vooral bij paprika’s. Er worden zelfs mondjesmaat weer nieuwe kassen gebouwd. De kans bestaat dat de energieprijzen in 2017 na enkele gunstige jaren weer omhoog gaan. Investeerders rekenen echter in toenemende mate met warmwaterbronnen. Daarbij zijn de kosten redelijk constant.

Voor meer informatie & vooruitzichten in andere sectoren, klik hier

bron: ING
Publicatiedatum: