Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Viljoen, Sunland Roses

Niet al je pijlen richten op de Valentijn

"Valentijnsdag is niet meer zoals een jaar of 5 - 10 geleden. In plaats van dat de vraag en de hoge prijzen twee weken lang aanhouden, moet het nu allemaal in een paar dagen gebeuren." Dat zegt Peter Viljoen van de Keniaanse kwekerij Sunland Roses. Reden waarom de kweker nu niet meer zoals voorheen alle gewas gelijktijdig in bloei probeert te trekken, maar daarentegen inzet op een gelijkmatiger jaarrond productie. "Een gebalanceerd gewas geeft de mooiste bloemen."


Peter Viljoen, hier vorig jaar op de FlowersExpo in Moscou, Rusland.

Flushing
Voorafgaand aan 14 februari is het natuurlijk rood dat de klok slaat. Om aan die kortstondige maar heftige vraag te kunnen voldoen moet het gewas in bloei getrokken worden ("flushing", in buitenlands kwekersjargon). "Wij liepen dan telkens weer tegen het probleem aan, dat er op de volgende grote feestdag, International Women's Day op 8 maart, onvoldoende stelen voor handen waren." Ook dat is een reden om met Valentijn niet te gretig te zijn, vindt Peter. We proberen productie wel iets op te schalen, maar niet meer dan 10 procent."

Minder voorraad
Terugkomend op de naar zijn bevinding steeds korter wordende piek periode, wijst Peter op de prijsontwikkeling op de veiling. "Zag je voorheen dat prijzen al op 20 januari begonnen te stijgen, nu is dat pas merkbaar aan het begin van februari. Dat geldt voor de veiling, maar ook qua directe verkoop is het later: eind januari."

Wat zou hiervan de reden kunnen zijn? Peter: "Het is het gevolg van een economische ontwikkeling. Men wil zo min mogelijk op voorraad hebben en bestelt daarom steeds later. Het liefst een paar dagen voor het feest/de vakantie.


De farm in Kenia

Strategie
Deze ontwikkeling lijkt zowel de kweker als de consument ten goede te komen. De kweker, omdat de kortere spike misschien nog wel winstgevender is als een geleidelijke maar meer gematigde prijsstijging; en de consument, omdat de bloemen verser zijn. De keuze van Sunland Roses met Valentijn juist wat gas terug te nemen is een strategische. "Het is het oude spel van vraag en aanbod. Als we allemaal met Valentijn leveren en allemaal willen profiteren, dan drukt dat de prijzen en verdienen we gemiddeld minder. Daarom is het, menen wij, slim om juist ook wat achter de hand te houden voor Vrouwendag. Het beste, menen wij, is met Valentijn profiteren van de hogere prijzen en tegelijk het gewas zodanig te conditioneren, dat het de maand erop nog steeds flink produceert en wederom leuk meedoen op 8 maart.



Meer spreiding
Rood is en blijft verreweg de belangrijkste rozenkleur, weet Peter. "Oranje in de herfst of geel met Pasen zijn weliswaar momenten waarop het iets verschuift, maar het komt niet in de buurt van rood. Tegelijkertijd is wel interessant op te merken dat vroeger Valentijn en Vrouwendag altijd onze beste periode was, maar dat we de laatste jaren ook in juni en oktober prima omzetcijfers gedraaid hebben."

Valentijn op dinsdag
Dit jaar valt Valentijnsdag op een dinsdag. Of dat gunstig is of juist niet is een vraag die elk jaar weer terug komt. "Het verleden leert dat doordeweekse dagen beter zijn dan weekenddagen. Volgens mij is men, en in het bijzonder mannen, op doordeweekse dagen nu eenmaal meer in de weer en op reis, en is de kans een bloemetje tegen het lijf te lopen domweg groter."

Voor meer informatie:
Sunland Roses
Peter Viljoen
Email: [email protected]
www.sunlandroses.com
 
Publicatiedatum: