Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lelietelers nog volop bezig met oogst

Voor kerst de lelies gerooid en verwerkt hebben, bleek voor veel kwekers dit jaar niet haalbaar. Door de late afrijping zijn verschillende bedrijven in januari nog bezig met de oogst.

Volgens Martin Hilberts uit Beilen is het een laat seizoen. “Met rooien zijn we acht tot tien dagen later gestart.” De oogst is volgens hem gewoon. “De bollen zien er goed uit, maar zijn niet extreem gegroeid. De OT’s zijn gemiddeld iets grover; bij de Oriëntals wijkt de maat iets af naar beneden.”

OT’s en Oriëntals vangen verlies op
Martien Clemens rooit in Noord-Limburg zijn laatste lelies. “Dat is uitzonderlijk laat.” De kweker spreekt van een ‘gek jaar’. “Ik moet bijleggen op de Aziaten en LA’s, maar kan dat verlies opvangen met de OT’s en Oriëntals. Die brengen 10 tot 15 procent meer op dan verleden jaar.”

Tekort dikke bolmaten
Ook Marco Botden uit Vredepeel is nog aan de slag in januari. Zijn Poolse seizoenwerkers zijn teruggekeerd na Kerst om het karwei af te maken. De ondernemer ziet de gevolgen van een jaar vol weersextremen met perioden van neerslag, warmte en droogte. “Ik heb een tekort aan dikke bolmaten.”

Bron: Bloembollen Visie
Publicatiedatum: