Volop innovatie bij Van Noort Hyacinten

In Voorhout ligt de hyacintenbroeierij van de familie Van Noort. Met een teeltoppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter doen ze bijna 10 procent van de Nederlandse snijhyacinten. De fiscale voordelen van de Groen Label Kas zorgen nu en in de toekomst voor genoeg investeringsruimte.

Flynth begeleidt de ondernemersfamilie hierbij. Want een certificering voor een Groen Label Kas is zeker ook mogelijk voor relatief kleine kassen. Door de extra investeringsruimte die ontstaat, is er meer ruimte om te blijven investeren in de automatisering van het broeiproces.

Broederschap brengt vakmanschap
Ruud van Noort (28) en zijn broer Frank (30) runnen samen met hun moeder het bedrijf. Op innovatiegebied kijken de broers vooral naar innovaties uit de tulpenbroei op water.

Ruud van Noort: “Veel machines die wij gebruiken komen uit de tulpen en hebben we zelf aangepast voor hyacinten. Lang niet alle hyacintensoorten lijken geschikt voor waterbroei, daarom testen we ieder jaar volop met de gangbare en nieuwe soorten. Hierdoor verwachten we over een paar jaar een volledig kleurenpalet met alleen maar hyacinten op waterbroei aan te bieden.

Alles automatisch
Sinds deze zomer heeft Van Noort een gerobotiseerd transportsysteem. Hiervoor is er een flinke investering in de bestaande kas gedaan. Het nieuwe transportsysteem is hierin namelijk geïntegreerd. Ruud van Noort: “Eerst was het proces zeer arbeidsintensief. Nu doet de robotarm het zware werk, zoals het opstapelen van de geplante kratten achter de plantlijn.”

“Als de kratten met hyacinten na ongeveer twaalf weken uit de koelcel komen, gaan ze via het transportsysteem naar de kas. De hyacinten worden binnen twee weken geoogst, waarna de kratjes automatisch geleegd en netjes opgestapeld worden.”

De Groen Label Kas
De vaste Flynth-adviseur tipte de broers over de Groen Label Kas. Ruud van Noort: “Ik had daar voor onszelf nog nooit bij stilgestaan. We zijn toen met Flynth-specialist Galtjo Geertzema in contact gekomen. Hij zag goede mogelijkheden voor ons. Vooral omdat meer vierkante meters teeltoppervlak bij de aftopping in de subsidieregeling meegerekend mogen worden.”

“Zo komen we nu in aanmerking voor de MIA/Vamil. Galtjo heeft deze ‘extra vierkante meters’ gevonden, doordat we in meerdere lagen in de kas en koelcellen kunnen telen. Hiervoor mogen we tot drie lagen rekenen in plaats van één laag. Zo werd de Groen Label Kas-certificering ook voor ons zeer interessant.”
 
Meerwaarde Flynth
Flynth heeft vervolgens de aanvraag gedaan. Ruud van Noort: “Vanaf dat moment namen Galtjo en zijn collega Monique van der Meij ons al het werk uit handen. Eerst keken ze wat er voor de certificering aan extra investeringen nodig zouden zijn. Hierbij zijn we perfect begeleid. Uiteindelijk is het hele proces snel gegaan en zijn we sinds afgelopen zomer gecertificeerd.”

Ruud van Noort: “Als ik terugkijk op het proces, ben ik blij dat we het samen met Flynth hebben gedaan. De hele aanvraag is zo ingewikkeld, dat je het niet zelf kan doen. Het vraagt van mij als ondernemer wel wat extra inspanningen, maar het is fijn dat je weet dat een specialist daarna alles voor je in orde maakt. Succes verzekerd, zou ik zeggen!”

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
subsidiedesk@flynth.nl
088 – 236 77 77
www.flynth.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.