Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met schermen energie besparen

In het project Energy saving Screens wordt getracht om de energiebesparing van schermen onder vergelijkbare omstandigheden vast te stellen. Dit aan de hand van het vaststellen van objectieve meetmethoden en protocollen, zodat de schermproducenten onder geconditioneerde omstandigheden de prestaties van hun product zelf kunnen bepalen.

Deze standaardisatie maakt het voor de tuinders mogelijk om een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van schermen. De energiebesparing van een scherm wordt door zijn interactie met verschillende energieoverdracht vormen bepaald: warmte-uitstraling, lucht- en vocht doorlatendheid.

Warmte-uitstraling
De warmte-uitstraling voor schermen wordt met een eerder door TNO ontwikkeld meetinstrument gemeten. Het meetprotocol voor deze meting wordt verder geoptimaliseerd.

Luchtdoorlatendheid
Om de luchtdoorlatendheid van de schermen voor verschillende wind snelheden te bepalen is de reeds bestaande meetopstelling verder geautomatiseerd. Hiervoor zijn 2 typen sensoren gebruikt waardoor binnen een groot bereik goed gemeten kan worden. Door gebruik te maken van geavanceerde sensoren kan de luchtdoorlatendheid bij zeer lage wind snelheden (gebruikelijke lucht stroom tussen de schermen) zeer nauwkeurig vastgesteld worden.

Vochtdoorlatendheid
Tot slot wordt gekeken naar reeds bestaande vochtdoorlatendheid testen. Door middel van het vergelijken van test resultaten voor schermen met zeer uiteenlopende structuren zal de meest praktisch en betrouwbare methode worden gekozen.

Het project wordt gefinancierd door Kas als Energiebron (ministerie van EZ en stichting programmafonds Glastuinbouw).

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: