Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijging inkomsten glastuinbouw op conto sierteelt

Het inkomen van de totale land- en tuinbouw voor 2016 is geraamd op bijna 7,3 miljard euro. Per arbeidsjaar (1 fte) stijgen de inkomens in 2016 met 7,6% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging komt voornamelijk door vrijwel gelijk gebleven opbrengsten en een daling van de kosten. Aan de kostenkant zijn met name kunstmest en energie in prijs gedaald. In de sierteelt (bloemen en planten) en varkenshouderij waren er dit jaar hogere opbrengstprijzen.



Bedrijfstypen met plantaardige producten zoals glastuinbouwbedrijven kennen in 2016 goede resultaten. Met name voor de bloemen- en plantensector is er een sterk herstel van het inkomen. Dit komt vooral door het wereldwijd aantrekken van de consumptieve bestedingen.



Stijging inkomens glastuinbouw dankzij de sierteelt
Het gemiddeld inkomen in de glastuinbouw is met 30.000 euro meer dan in 2015 gestegen tot 230.000 euro per onbetaalde aje (arbeidsjaareenheid). Dit is voor de sector een bijzonder hoog niveau. Tussen en per bedrijfstype zijn er grote inkomensverschillen. De sierteeltsector (snijbloemen en pot- en perkplanten) kent een goed jaar met stijgende inkomsten door toegenomen consumptieve bestedingen en aantrekkende export bij dalende energiekosten. De sector lijkt steeds beter in te spelen op de wensen van de consument.

Exportwaarde
De export van sierteeltproducten is in de eerste tien maanden van dit jaar uitgekomen op 4,9 miljard euro, 3% meer dan in dezelfde periode van 2015. De export van bloemen en planten naar Duitsland steeg 6,5%, terwijl de export naar het Verenigd Koninkrijk met 3% daalde. De veilingomzet van alle drie groepen sierteeltproducten was in oktober en november hoger dan vorig jaar. De omzet van snijbloemen kreeg in oktober en november een impuls door een hogere gemiddelde prijs. De veilingomzet van kamerplanten nam in oktober met 2,3% toe en in november met bijna 10%. De omzet van tuinplanten is in oktober en november zelfs met dubbele cijfers gestegen. Tot en met november ligt de omzet van deze groep ruim 6% boven die in 2015.

Aanvullende informatie uitgesplitst naar product categorieën (snijbloemen, potplanten en tuinplanten), als ook afzetinformatie per land, vindt u hier.

Sectorresultaat land- en tuinbouw gestegen
In 2016 is de ruilvoet van de agrarische sector fors verbeterd: de prijzen van aangekochte goederen en diensten daalden aanmerkelijk sterker dan de opbrengstenprijzen. De productiviteit vertoonde voor het tweede jaar op rij een lichte achteruitgang. Door deze ontwikkelingen stijgt de bruto toegevoegde waarde van de totale agrarische sector met zo'n 3,5% tot ongeveer 10,2 miljard euro in 2016. Het resterende inkomen van de agrarische sector stijgt ten opzichte van 2015 met ruim 300 miljoen euro tot ongeveer 3,2 miljard euro. Klik hier voor nadere toelichting.

Land- en tuinbouw op vele vlakken duurzamer
Tot slot publiceert Agrimatie ook een overzicht van de belangrijkste wapenfeiten op het gebied van duurzaamheid in de tuinbouw. De agrarische sector zette de afgelopen jaren op vele vlakken, evenals voorgaande jaren, stappen naar een meer duurzame productie. Op het gebied van onder andere dierenwelzijn, energiegebruik, broeikasgasemissie, ammoniakemissie en bodemoverschotten zijn de ontwikkelingen positief. Wel nam de mestproductie toe, waardoor het fosfaatplafond is overschreden. Ook de uitstoot van fijnstof steeg. Meer hierover: link.

bron: Agrimatie
Publicatiedatum: