Keniaanse teler Sachin Appachu, Bliss Flora:

"Meer concurrentie bij de rode roos rassen"

De veilingprijzen van snijrozen waren tot afgelopen vrijdag erg laag maar zijn begin deze week weer gestegen. “En de rode in het bijzonder." Dat zegt Sachin Appachu van rozenkwekerij Bliss Flora. In de loop der jaren besloot deze Keniaanse kwekerij van 35 ha, die vooral aan de Nederlandse veiling levert, om zich minder op de typische feestdagenverkoop te richten en meer op een goede, jaarronde beschikbaarheid.


Sachin Appachu in de kas.

Rode roos prijzen omhoog
Met Kerst stijgen meestal de prijzen van zowel rode als gekleurde rozen. Dit jaar is die stijging ook te zien, maar vooral voor de rode rassen. "De gekleurde rozen stegen met een paar cent. De rode stegen echter met 15 tot 20 procent." Dit gold dan weer niet voor alle rode rassen. "Afgelopen maandag stegen slechts een paar rode rassen: Monte Carlo, Madam Red en EverRed." En volgens Appachu geldt dit niet alleen voor de kerstverkoop. "We zien op de veiling in het algemeen een grotere concurrentie tussen de rode rassen."

Week later
In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen een week later gestegen. "Vorig jaar begonnen de prijzen in week 49 te stijgen, dit jaar in week 50. En de prijzen lijken het niveau van vorig jaar niet te halen. "Alhoewel de prijs vanochtend steeg, zijn de prijzen van de gekleurde rassen nog steeds 5 tot 10 procent lager dan vorig jaar." Waarom de prijzen, vooral die van de gekleurde rassen, lager zijn is niet duidelijk. "Maar ik heb de veiling van de hele dag nog niet gezien. De dag zou dus anders kunnen eindigen." Voor de komende weken verwacht hij dat de prijzen tot 20 december op dit niveau blijven.

Niet gericht op feestdagen
De prijsverhoging voor een dergelijke feestdag is natuurlijk niet weg, maar Appachu richt zijn productie niet meer op deze feestdag. "We proberen jaarrond een goede beschikbaarheid van rozen te hebben en we stemmen onze gewassen niet op een feestdag als Kerst af. De belangrijkste reden hiervoor is dat als we dit doen we onvoldoende volume hebben voor Valentijnsdag. De kwekerijen op lagere hoogte kunnen dit doen, maar daar wij een kwekerij op grotere hoogte zijn, halen we de voor Valentijnsdag gevraagde volumes niet. Dus richten we ons ook niet op deze feestdag. We doen hier en daar wat stekken maar de productie zal op natuurlijke wijze stijgen omdat januari en februari de Keniaanse zomermaanden zijn. Over het algemeen stijgt de productie met 15-20 procent.”

Terugkijkend op de afgelopen jaren merkte Appachu dat de prijzen gedurende de weken na deze feestdagen veel hoger waren. De prijzen waren bijvoorbeeld in de eerste week van januari 2016 behoorlijk hoog. En in mei waren de prijzen bijna gelijk aan Valentijnsdag. Daarom besloot Appachu zich niet meer op de feestdagenverkoop te richten."Het is beter om jaarrond een goede beschikbaarheid te hebben en wanneer dat nodig is de volumes wat te verhogen, maar zonder dat het de productie belemmert.”
 
Voor meer informatie
Bliss Flora Ltd
Sachin Appachu
Email: sachin@blissflora.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.