Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
conclusie bijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen

"Tuinbouw moet risico's managen"

Over het thema ‘risico’s’ organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen een tweetal bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst was op 8 november 2016 waar 35 deelnemers bijgepraat werden over met name risico’s die met weersveranderingen te maken hebben. Uit Someren, het gebied dat eind juni door een verschrikkelijke hagelbui getroffen werd, was Wim van den Boomen aanwezig. Zijn bedrijf liep binnen 1 uur zware schade op met als gevolg dat de gehele oogst voor 2016 verloren ging.

De avond startte met een presentie van Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht. Hij gaf aan dat de tuinbouw op veel vlakken risico’s moet managen. Het meest in het oog springend is natuurlijk hagel- en stormschade. Echter bedrijven kunnen ook getroffen worden door risico’s van ziekten zoals Q-organismen (quarantaine waardige organismen), verontreiniging na een brand in de omgeving van het bedrijf (asbest, dioxine, etc.), overstroming of productaansprakelijkheid. De EHEC-crisis heeft laten zien wat het risico kan zijn als een product op het ‘verdachtenbankje’ gezet wordt. Een aantal van deze risico’s is alleen sectoraal op te pakken en vragen om stevige afspraken met bijvoorbeeld overheden, waterschappen, afzetorganisaties en consumentenorganisaties. Op die vlakken moet de tuinbouw laten zien dat ze zaken gezamenlijk oppakt.


foto credit: Greenport Arnhem-Nijmegen

Vervolgens ging Wim van den Boomen in op wat hem overkomen is afgelopen 23 juni. Binnen 1 uur lag zijn bedrijf in diggelen. Wim was niet de enige tuinder die in het gebied getroffen werd. In totaal ging er bijna 200 ha glasopstanden door hagel verloren. Volgens Wim was het belangrijkste om als groep tuinders samen te blijven werken bij een dergelijke catastrofe. ‘Hou elkaar een beetje in de gaten, want een dergelijke catastrofe gaat je niet in de koude kleren zitten’. Wim pleitte voor een goed draaiboek voor dergelijke situaties. Niemand weet waar hij moet beginnen, ook de veiligheidsregio’s niet. N.a.v. de gebeurtenissen in Someren en Asten wordt nu een draaiboek opgesteld dat helpt bij het aanpakken van dergelijke catastrofes. Wim adviseerde andere gebieden om hun huiswerk te doen en te zorgen dat er een draaiboek klaar ligt.

Na de pauze was het Willem Snoeker van Interpolis, die met de deelnemers in gesprek ging over het belang van een goede verzekering. Het is duidelijk dat de overheid niet meer garant staat bij grote calamiteiten. ‘Dus ondernemers regel het zelf goed!’. Volgens de heer Snoeker begint risicomanagement al in de ontwerpfase van kassen, door rekening te houden met mogelijke schadeveroorzakers. Denk daarbij aan gehard glas, brandwerende doeken, veilige elektrische installaties en bliksembeveiliging. Vervolgens zou nagedacht moeten worden of er bij een eventuele calamiteit de juiste maatregelen te treffen zijn zodat de schade niet verder uitbreidt (brandcompartimentering, stand van ramen, uitschuifbare hagelnetten, pompen om water weg te pompen, voldoende blusmiddelen, veilige toegang voor brandweer en hulpdiensten, aanwezigheid van een noodplan). Het sluitstuk is een goede verzekering voor risico’s die niet te voorkomen zijn. Helaas had Snoeker een slecht bericht voor de deelnemers. Door de toegenomen schade moet de premie omhoog, immers iedere euro schade staat voor één euro premie!

Op 24 november 2016 houdt Greenport Arnhem-Nijmegen om 20.00 uur een tweede avond over het thema ‘risico’. Dat is een avond bij Mea Vota in Huissen over klimaatverandering (Margot Ribberink) en bliksembeveiliging (Johan Hofland). Een avond die niet gemist mag worden door tuinders die verantwoord hun risico’s willen managen.

bron: Greenport Arnhem-Nijmegen

Publicatiedatum: