Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ervaringen van telers met doekfilters

Een doekfilter is een continu werkende filtertechniek om vaste stoffen uit een vloeistof te verwijderen. Het apparaat bestaat uit een bandfilter met een filtervlies van bijvoorbeeld polypropyleen. Een doekfilter is binnen verschillende waterstromen van een tuinbouwbedrijf toepasbaar, zoals voor de spoelwaterfiltratie van een zandfilter (voorfiltratie) of het filteren van drain- en bassinwater. Het systeem werkt drukloos, wat besparing op pompen en energiekosten geeft.



Losse bestanddelen wegvangen
De Wit Bloembollen is een grote tulpenbroeierij van 1,8 ha in Bovenkarspel. Tussen half december en eind april worden er 45 miljoen tulpen op water in rolcontainers getrokken. “Na een tulpentrek wordt het waterrestant uit de containers voor hergebruik in een vuilwatersilo verzameld. Het water gaat eerst over het doekfilter om de losse bestanddelen, zoals wortelresten en velletjes van de tulpenbollen, uit het water te halen”, zegt Arjan Rood, die al voor het derde jaar een doekfilter gebruikt.

Het doekfilter van ECOfilter verwijdert ook de zwevende deeltjes van 20 µm (micrometer) en groter. Het regenwater uit het opvangbassin gaat ook eerst over het doekfilter, voordat het in de silo gaat. Het gietwater voor de tulpentrek wordt met een ozoninstallatie ontsmet tegen schimmels en virussen. Door het filteren en ontsmetten van het water maakt de nulemissie van de tulpentrek mogelijk.



Geen filterwater spuien
“Het doekfilter is een open systeem waar je continu water overheen kunt laten lopen. Als het waterniveau door vervuiling van het doek teveel stijgt, loopt het wiel met doek automatisch 5 tot 10 cm vooruit. Hierdoor heb je weer een nieuw stuk doek om het vuil op te vangen”, vertelt de tulpenbroeier. Hij vervolgt met de voordelen: “Met een doekfilter heb je altijd voldoende filtercapaciteit en geen last van ophoping van water, waardoor er geen beperkende factor in het watersysteem is. Je hoeft geen filters meer te spuien. En hoe schoner het doek blijft, hoe goedkoper het filteren is.”

Veel water besparen
Van der Voort teelt in ’s-Gravenzande en Vierpolders jaarrond trostomaten op steenwol. Op het bedrijf in Vierpolders van 8 ha staat vanaf mei een testopstelling met een doekfilter van Moor Filtertechniek. Hiermee wordt het grove vuil uit het spoelwater van het SAF-filter gehaald. Deze filter reinigt al het water uit de vuile drainwatersilo, waar ook het spoelwater van zes fijnfilters in terecht komt. “Het doekfilter reinigt ongeveer 3 kuub water per week. Dat stelt niet veel voor, maar is wel een oplossing voor het niet hoeven lozen van 200 kuub water per week met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dat is veel water wat we nu besparen”, zegt Joost van der Voort.

“Doordat we gesloten telen en het teeltwater niet verversen, loopt wel het natriumgehalte op. Dat stelt ons voor een nieuwe uitdaging. Normaal spuien we teeltwater als het natriumgehalte boven de 10 millimol komt. Hoe we dat nu gaan oplossen, weten we nog niet”, vertelt de tomatenteler.

bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: