Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trump, vrijhandel en bloemen: wat gaat er gebeuren?

Het zal u niet ontgaan zijn: Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentverkiezingen gewonnen. Het 'Make America Great Again', wat bij een groot deel van het electoraat een juiste snaar geraakt heeft, impliceert in zijn geval een sterk protectionistische neiging, wat wil zeggen: eigen economie en dus eigen banen eerst. En dat is slecht nieuws voor de toekomt van de toch al zo problematische, veelbesproken internationale handelsverdragen als TTIP, waarmee internationale vrijhandel gereguleerd wordt. Wat betekent dit voor, we noemen wat geks, de internationale bloemenhandel?

Ten eerste: de Nederlandse export van sierteeltproducten naar de VS is relatief klein. Het land is met ruim 31 miljard dollar (Rabobank) weliswaar de grootste bloemenimporteur ter wereld, maar het Nederlands product bedraagt slechts enkele tientallen miljoenen. Een Brexit is iets waar we ons veeleer zorgen om zouden moeten maken, vertelde Roodenburg, voorzitter van de VGB, eerder al tegen het Vakblad voor de Bloemisterij.

Des te meer reden tot zorg, zou je allicht denken, hebben de grote exportlanden op Amerika, Colombia en Ecuador. 85 procent van alle snijbloemen op de Amerikaanse markt wordt uit die landen geïmporteerd. De meeste potplanten komen uit Canada. Voor deze landen kan het beleid van Trump mogelijk verstrekkende gevolgen hebben. Hoe denken de kwekers in deze landen er zelf over? We gingen eens peilen en spraken met de Colombiaanse rozenkweker Jose Azout van Alexandra Farms, de rozenweker Gonzalo Luzuriaga van BellaRosa uit Ecuador en de Canadese plantenkweker Ed Vermolen van Aldershot Greenhouses. En vooraf kunnen we opmerken: alle drie zijn ze positief gestemd en geen van hen heeft stappen gezet of is anderzijds voornemens op korte termijn andere markten op te gaan zoeken.

Colombia

Jose Azout van Alexandra Farms, Colombia - een van 's werelds grootste bloemenproducenten, waarvan 70% rechtstreeks de Amerikaanse markt opgat - heeft naar eigen zeggen gemengde gevoelens over Trump's protectionisme. Momenteel bestaat er tussen Colombia en de VS een vrijhandelsverdrag en zolang daar niet aan getoornd wordt, voorziet hij geen directe problemen. Doet hij dit wel en gaat hij importbelastingen opleggen, dan gaat de prijs voor de Amerikaanse consument omhoog en zou hij ze wel eens kunnen laten staan.

Tegelijkertijd is dit volgens Azout niet het meest waarschijnlijke scenario. "Waarschijnlijker is dat hij binnenlands handelsverkeer makkelijk wil maken en belastingen gaat verlagen. Dan bouwen Amerikaanse kwekers, in theorie, een concurrentievoordeel op, maar momenteel bieden wij het land uitstekend product tegen voor hen voordelige prijzen. De vraag is of zij dat überhaupt zullen kunnen evenaren, en zo ze dat kunnen, dan in elk geval niet op korte termijn."


Ecuador

Ook voor de Ecuadoraanse bloemen zal het zo'n vaart allemaal niet lopen, weet Gonzalo Luzuriaga van BellaRoza. Hij wil bovendien de gemoederen een beetje sussen want, aldus Gonzalo: we moeten nog maar zien welk beleid hij überhaupt zal gaan voeren.

"Voor zover het de productie van rozen betreft: dat is er niet. Of in elk geval totaal niet te vergelijken met iets dat onze productie en producten binnen afzienbare termijn partij zou kunnen bieden. Daarom lijkt het ons waarschijnlijk dat hij eerst interne handelstarieven zal verlagen dan heffingen op de import ervan te verhogen."

Gonzalo ziet zelfs een positief puntje in de schijnbaar vriendelijke - of in elk geval vriendelijkere - benadering van Rusland. "Als dit leidt tot meer dialoog en een normalisering van de verhoudingen met het land, betekent dit juist een kans voor onze bloemen."

Canada
De Canadese kweker Ed Vermolen, tot slot, is ook niet bepaald in shock. "Inderdaad heeft hij het vaker gehad over het verscheuren van NAFTA (het vrijhandelsverdrag tussen Canada, Amerika en Mexico). Maar de relatie Canada - VS is ouder dan vandaag. We zijn cultureel en op tal van andere vlakken diep met elkaar verweven. Ter illustratie: Canada is verreweg de grootste handelspartner van de VS, waarbij dagelijks voor meer dan 2 miljard dollar aan goederen en diensten wordt uitgewisseld. Canada is Amerika's grootste buitenlandse toeleverancier van olie, gas en elektriciteit. En een ander feitje: het overgrote deel van onze bevolking woont praktisch aan de Amerikaanse grens.

Vermolen is het dan ook volledig eens met de woorden van Scotty Greenwood, senior advisor van het Canadees-Amerikaans business council: "Weet dat Trump geen ideoloog is, maar een 'deal-maker'. "He knows a good deal when he sees one." Wanneer hij het heeft over het naar de prullenmand verwijzen van NAFTA, denkt hij aan Mexico en de banen die Mexicanen van de Amerikanen zouden afsnoepen en niet aan Canada."