Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanning ebt weg op energiemarkt

De onzekerheid, die de afgelopen weken voor hogere prijzen zorgde, lijkt sinds begin van week 45 af te nemen.

De ergste paniek rond de Franse kerncentrales ebt weg. De Franse spotprijzen zijn met ruim 100 euro/MWh nog steeds hoog, maar wel een stuk lager dan de verwachtingen van 300-400 euro/MWh van vorige week.

Overaanbod drukt de TTF-gasprijs. Onderbrekingen van de Noorse gasaanvoer zijn voorbij en de LNG-aanvoer naar Europa komt weer langzaam op gang. Door de hoge TTF-dagprijs (1 ect/m3 boven de winterprijzen) leveren nu ook de gasopslagen volop. Op dinsdag 8 november was dat een recordhoeveelheid van meer dan 170 miljoen m3 op 1 dag. Dit was voor een groot deel bestemd voor export. Verder wordt er na een paar koude nachten minder vraag verwacht, want de temperatuur gaat eind week 45/begin week 46 weer stijgen.

De lange termijnprijzen gas en elektra volgden de korte termijn. Met name op dinsdag 8 november ging het hard met 2-3 euro/MWh. Daarna volgde een correctie op deze daling, mede door de grondstofprijzen die weer omhoog tikten.

Op de spotmarkt elektra blijft het spannend. Prijzen bewegen flink door de hoge prijzen in de ons omringende landen en het wisselende weerbeeld. Koude dagen met weinig wind en minder koude dagen met meer wind zorgen voor wisselende verhoudingen tussen vraag en aanbod en daarmee voor veel volatiliteit



Korte termijn
De TTF-dagprijs bewoog flink en lag door de lagere temperaturen en extra vraag voor elektraproductie soms meer dan 1 ect/m3 boven die van de wintermaanden. Gevolg: veel aanvoer uit de gasopslagen, waardoor het prijsverschil weer snel kleiner werd. De prijs voor de wintermaanden daalt de laatste dagen en de spanning loopt langzaam weg uit de markt. De aanvoer is goed en er zijn vier LNG-schepen op weg naar Engeland.

De APX-peakprijzen stegen door het koudere weer en hoge spotprijzen in de ons omringende landen met ca. 15 euro/MWh. De APX-prijzen waren deze week gemiddeld 60-70 euro/MWh voor de peakuren en 35-40 euro/MWh voor de offpeakuren. De onbalansprijzen waren met name tijdens peakuren vaak grillig.

De WKK dagsparkspread steeg door de hoge APX-peakprijzen naar 30 euro/MWh. De WKK sparkspread voor kwartaal 1 van 2017 handhaafde zich door de gelijkgerichte bewegingen van de gas en elektraprijzen voor Q1, boven de 25 euro/MWh.

Lange termijn
De lange termijn prijzen voor TTF-gas blijven die voor de kortere termijn volgen. Ze daalden met ca. 0,6-0,7 ect/m3. Vanuit de olieprijs komt nu weinig sturing, want die bleef de hele week rond de 46 dollar/vat hangen.

De lange termijn prijzen OTC-elektra lieten een ander beeld zien. Er is veel onzekerheid over de beschikbaarheid van centrales de komende jaren. Onrendabele centrales gaan in de mottenballen of dicht. Duurzame productie (zon en wind) zal dat gat niet altijd op kunnen vullen. De prijzen gingen de afgelopen week behoorlijk op en neer, net als de steenkoolprijs. Die steeg over het weekeinde heen met 11 dollar/ton, maar daarna daalde hij weer iets.

De sparkspread 2017 voor tuinbouw WKK's steeg naar 20 euro/MWh door de lagere TTF-gasprijs. De clean sparkspread van gascentrales steeg naar ruim 8 euro/MWh en is nu bijna gelijk aan die van kolencentrales. Die daalde naar minder dan 9 euro/MWh door de hogere steenkoolprijs.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn TTF-gas blijft op onzeker. Overaanbod zorgde de laatste dagen voor daling. Er blijft veel vraag voor elektraproductie. De dagsparkspread voor gascentrales is nu erg goed met 16 euro/MWh. Aan de aanbodkant komt ook meer ruimte door meer LNG en het opstarten van levering uit de Engelse gasopslag Rough in de tweede helft van november. Welke kant het op gaat, hangt af van het weer. Kans op stijging is niet zo groot, want het wordt in week 46 licht wisselvallig weer met hogere temperaturen.

De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) wijzigen we van stabiel naar onzeker. Uitgaande van het huidige hoge prijsniveau is de kans op daling het grootst, want het wordt minder koud met meer wind.

De marktverwachting voor lange termijn OTC-elektra en TTF-gas blijft op onzeker. TTF-gas loopt achter de korte termijn aan. De olieprijs was de afgelopen week stabiel (45-46 dollar/vat). Bij OTC-elektra blijft de onzekerheid rond toekomstige inzetbaarheid van (kern)centrales en de steenkoolprijs de belangrijkste driver.

Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl
Publicatiedatum: