Onrust op Oegandese vestigingen Royal van Zanten

Onrust op de productielocaties van Royal van Zanten in Oeganda. Verschillende medewerkers van het bedrijf in Wakiso zouden in het ziekenhuis worden behandeld voor huid- en ademhalingsklachten. Dit naar verluidt nadat ze zijn blootgesteld aan giftige gewasbeschermingsmiddelen.

Sylvia Nakamya, manager op het bedrijf ter plaatse, meldt op de website Daily Monitor dat de medewerkers mogelijk in contact gekomen zijn met een zwavelhoudende stof. Na toepassing van dit middel, dat in de kas gebruikt wordt ter bestrijding van plagen en andere ziekten, mag gedurende 5 dagen niemand de kas in. Dat zou nu wel gebeurd zijn.

Henk Jacobs, algemeen directeur van Royal van Zanten, bevestigt tegenover ons het incident. "Op 13 oktober is er een gedeelte van een van onze kassen in Wakiso ontsmet met metam-sodium. Dit gedeelte is geheel volgens veiligheidsvoorschriften op slot gegaan en hermetisch afgesloten met plastic, alsook de naastgelegen compartimenten. Een aantal medewerkers hebben zich echter abusievelijk niet aan de veiligheidsinstructies gehouden en hebben de naastgelegen kas alsnog betreden zonder inachtneming van de veiligheidstermijn."

Jacobs laat weten dat de medewerkers inderdaad onwel zijn geworden en dat deze binnen een half uur zijn afgevoerd naar een onafhankelijke kliniek. "Deze heeft iedereen onderzocht en enkele medewerkers zijn zelfs een aantal dagen opgenomen. Uiteindelijk zijn alle testresultaten negatief en hebben de artsen vastgesteld dat niemand blijvende schade zal ondervinden van het incident."

Daarmee leek de kous af. Totdat tien dagen na het incident in Wakiso er opnieuw een soortgelijk incident plaatsvond op een locatie van Royal van Zanten in Mukono. "Werknemers zijn onwel gewonden door de aanwezigheid van restanten van biologische gewasbeschermingsmiddelen in de kas. De veiligheidstermijn was wel correct opgevolgd, maar werknemers zijn onverantwoordelijk met het middel omgegaan en hebben wederom instructies niet goed opgevolgd."

Jacobs zegt dat de verantwoordelijke leidinggevenden hier op aangesproken zijn en dat de veiligheidsprotocollen zijn aangescherpt. "We doen er alles aan om dit soort situaties te voorkomen, maar als medewerkers veiligheidssignaleringen negeren en protocollen niet opvolgen wordt het een lastige situatie. Daarom zullen er voortaan twee leidinggevenden een kas moeten dubbelchecken voordat hij vrijgegeven kan worden."

De incidenten zijn echter koren op de molen van een bepaalde groep activisten die zich in lokale kranten uitspreken tegen de werkomstandigheden bij het bedrijf. Zo dook gisteren het bericht op dat het bedrijf onder controle van de politie zou staan. Andrew Kaweesi, een woordvoerder van de Oegandese politie, meldt bijvoorbeeld in een lokale krant dat Royal van Zanten – maar ook andere farms in Oeganda – onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, omdat klachten over slechte werkomstandigheden en erger zich steeds vaker zouden voordoen.

Jacobs betreurt dit ten zeerste. "Momenteel wordt de situatie erg breed uitgemeten in lokale kranten die gevoed worden door een bepaalde groep die onrust probeert te creëren. Wij kunnen bevestigen dat er inderdaad al langere tijd onderhandelingen gaande zijn over het beloningsniveau van werknemers en er hebben ook stakingen plaatsgevonden." Volgens Jacobs is er inmiddels een collectieve arbeidsovereenkomst. Blijkbaar is een bepaalde groep het daar nog niet mee eens en probeert middels negatieve en soms aangedikte en valse publiciteit alsnog hun gram te halen. "Wij doen er alles aan om de situatie weer onder controle te krijgen en er vindt op dit moment dan ook op veel fronten overleg plaats, op het ministerie, met vakbonden en met mensen op de ambassade", besluit Jacobs.

Publicatiedatum: 2-11-2016
Auteurs: Geert Peeters & Boy de Nijs
Copyright: www.bpnieuws.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.