"Machiel de Roon: "We draaiden een schoon eerste jaar"

Nieuwe IPM strategie in zantedeschia is plagen de baas

Machiel de Roon, kweker van Zantedeschia aethiopica ‘Avelanche’, nam de uitdaging aan om mee te draaien in een pilot van het nieuw in Nederland gevestigde Dudutech Europe. Tevreden blikt hij terug op het afgelopen jaar en een bezoek aan het moederbedrijf in Kenia.

Machiel de Roon teelt Zantedeschia op zijn 13.000 m² grote kwekerij Call de Roon in Mijnsherenland. Zijn exclusieve calla’s worden veel gebruikt in rouw- en bruidswerk, maar komen ook mooi tot hun recht in modern bloemwerk.


Links: Eric Kerklaan, Technisch manager crop protection bij Dudutech. Rechts Machiel de Roon

In de teelt ziet Roon, net al veel andere kwekers, het belang van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toenemen. "De bestrijding van ziektes en plagen met het huidige middelenpakket wordt steeds moeilijker, zeker met de huidige regelgeving. Daarom heb ik in 2015 het roer omgegooid en ben gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om onze gewasbescherming geïntegreerd aan te gaan pakken.”

Ommezwaai
De Roon koos voor de kennis en natuurlijke vijanden van Dudutech. Dat is in onze regionen een nieuwe partij in deze markt. “Behalve bacterie- en schimmelziektes heb ik in de teelt ook te maken met plagen, zoals mijten en trips. Beide plaagdieren kunnen voor veel schade in de teelt zorgen. In overleg met mijn adviseur ben ik in 2016 gestart met de inzet van natuurlijke vijanden tegen deze ziektes en plagen.”

Toen Dudutech Europe met een vestiging in Nederland startte, kon De Roon meedraaien in één van de pilots. “Voor mij was het een uitdaging en ook van hun kant uit was het een leerproces om te kijken hoe de lijnen lopen vanuit Kenia tot de eindgebruiker. Met hun kennis en kunde hebben we tot nu toe een goed, schoon jaar weten te draaien. We hebben ons aan de schema’s van Dudutech gehouden en niet chemisch in hoeven grijpen. De ziektes en plagen zijn op een laag niveau gebleven.”

Roon benadrukt dat hij bewust niet heeft gekeken naar hoe het op andere bedrijven gaat. “Mijn visie is: houd je vast aan jouw situatie en aan wat er op je eigen bedrijf gebeurt.”

MRL uitstekend
De teler heeft ook gekeken naar de totale MRL (hoeveelheid residu op het product). “Onze afnemers gaan de MRL steeds belangrijker vinden. Mijn MRL is gelijkwaardig aan de norm die voor de groententeelt geldt. En dat in ons eerste jaar!”

Bezoek aan Dudutech in Kenia
Afgelopen september bracht De Roon een bezoek aan de tuinbouwbeurs in Naivasha. Ook nam hij, samen met adviseur Eric Kerklaan, een kijkje bij Dudutech in Kenia. “Ik wilde met mijn eigen ogen zien hoe zij de bestrijders zoals schimmels, aaltjes en insecten kweken en wat daar allemaal bij komt kijken.

Hij bezocht ook twee Keniaanse bedrijven, waar Dudutech advies en natuurlijke vijanden aan levert. “Éen daarvan was een rozenbedrijf, dat op hoog niveau met IPM werkt. De groentenorm is de standaard. Juist de relatie met de producent is belangrijk om dit te behalen. Vooraf bepalen ze samen een doel. Ze bekijken alleen wat er op het bedrijf gebeurt. Twee maal per week wordt er gescout. Naar
aanleiding daarvan bepaalt de teler samen met de adviseur wat de inzet en behandelstrategie zijn.”


Kom kennismaken met Dudutech op de IFTF, volgende week in Vijfhuizen. U vindt het bedrijf in stand C4.20 (gedeeld met Flamingo Flowers).

Bovenstaande tekst is afkomstig uit de nieuwsbrief van Dudutech (1, 1).


Voor meer informatie:
Dudutech
Michelle Verwiel, marketing manager
Jupiter 185
Honselersdijk
T: +31 174210500
E: Michelle.Verwiel@dudutech.com
www.dudutech.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.