Cyclamen proeven in de Zuidoostbeemster

Morel breidt collecties uit met nieuwe potmaten

Ook dit jaar zijn er weer veel variëteiten te zien tijdens de proeven van de Franse cyclamen veredelaar Morel Diffusion. Nieuwe, bestaande, maar ook variëteiten die momenteel getest worden, vormen een mooie zee van kleuren bij Hortensiakwekerij Jan en Simone Al in Zuidoostbeemster.


Marlies Bensdorp

Het doel van de proeven is echter meer dan showen alleen. "Naast het tentoonstellen van de variëteiten, testen we ook hoe de verschillende variëteiten groeien in het Nederlandse klimaat", vertelt Marlies Bensdorp. "Jonge planten zijn vanuit Frankrijk naar deze kwekerij overgebracht en zijn hier verder opgekweekt tot volwassen plant."


De cyclamen in de kas van Hortensiakwekerij Jan en Simone Al.


Nieuwe variëteiten
Dit jaar voegt Morel vijf nieuwe variëteiten toe aan het assortiment die momenteel uit zes lijnen bestaat. Deze lijnen verschillen in grootte van pot maat en iedere maat heeft zijn eigen naam. Van klein naar groot: Smartiz, Metis, Tianis, Premium, Latinia en Halios. En ook in deze volgorde staan de cyclamen gepresenteerd tijdens de proeven. In de Smartiz lijn zijn twee nieuwe Fantasia variëteiten toegevoegd (Purple en Magenta), in de Tianis lijn twee nieuwe kleuren (roze en diep roze) en in de Halios is de Funflame Magenta toegevoegd.


De nieuwe Fantasia Magenta met daarachter de purple in de Smartiz lijn.


De nieuwe Fantasia Purple in de Smartiz lijn.


Introductie nieuwe variëteiten
Volgens Bensdorp is het introduceren van een nieuwe variëteit, ook in de cyclamen, een langdurig proces. "Allereerst heb je natuurlijk te maken met het veredelingsproces op zich, wat al 10 jaar in kan nemen. Daarna, wanneer de variëteit de proeven doorstaat, wordt deze daadwerkelijk geïntroduceerd. Dan duurt het meestal nog een tijdje voordat men hem oppakt. Tot slot willen wij de nieuwe variëteit in alle lijnen, dus in alle potmaten, doorvoeren. De fantasia, bijvoorbeeld, hebben we in 2005 geïntroduceerd en is nu, 10 jaar later, verkrijgbaar in alle lijnen."


"Het kroontje van de Victoria is een van de dingen die
typisch Morel zijn. De bloem heeft een basiskleur wit en een scherpe, gefranjerde rand in een fuchsia kleur. Ook hebben deze bloemen een fel hartje in dezelfde kleur als het kroontje. Alle cyclamen met deze eigenschappen hebben wij 'Victoria' gedoopt.

Voordeel verschillende lijnen
Het hebben van een product in verschillende lijnen heeft volgens Bensdorp, naast een groter aanbod, ook voordelen voor de kweker. "De cyclaam is een seizoensproduct, maar er zijn kwekers die buiten het seizoen kweken, van juni tot maart bijvoorbeeld. In deze maanden heeft de kweker te maken met andere temperaturen en weersomstandigheden en daardoor verschillende pot maten. Als het bijvoorbeeld koud is, heeft de kweker liever volume in zijn kas, dus grote pot maten en als het warmer is liever kleinere pot maten. Dus door het aanbieden van een product in vele pot maten, biedt je de kweker de mogelijkheid om 'heel het jaar door' hetzelfde product op de markt zetten."


Meerkleurige bloemen is dus iets waar Morel om bekend staat en dat is ook weer te zien bij deze Indiaka, waar de helft van de bloem wit is en de andere helft gekleurd. Momenteel zitten er vier kleuren in de testfase. Bensdorp verwacht dat deze variëteit over twee jaar op de markt zal zijn.

Proeven
Volgende week, van 1 tot en met 4 november, zijn de proeven in Zuidoostbeemster nog open voor publiek. En van 7 tot en met 18 november zijn de proeven in Frejus, Frankrijk. Daar zullen nog meer variëteiten te zien zijn.

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus, France
Marlies Bensdorp
E: marlies.bensdorp@cyclamen.com
T: +33 (0)6 20 69 51 78
www.cyclamen.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.