Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Scoutbox neemt taak over van vertrekkende specialist

Miniatuur fotostudio telt wittevlieg en trips

Een groeiend aantal groententeeltbedrijven maakt gebruik van de Scoutbox-Service van Horticoop. Ook Themato in Berkel en Rodenrijs is hierop overgestapt om de wittevlieg populatie nauwkeurig te kunnen monitoren. Directe aanleiding is het vertrek van gewasbeschermingspecialist Piet van den Langenberg, die begin oktober met pensioen gaat.

Directielid Tom Ammerlaan heeft vertrouwen in het concept, waar Themato sinds het voorjaar mee werkt. Projectmanager Gewasbeschermingstechniek Louis van den Berg van Horticoop begeleidt de service. Voor een vast bedrag per maand krijgt de klant de beschikking over de box, analysesoftware waarin ook de lay-out van de kas wordt weergegeven, vangplaathouders, Certis vangplaten met locatiestickers en advisering door de betrokken specialist. Voor Themato is dat Gemma Meyer.


Louis van den Berg: "Je ziet in één oogopslag waar het goed gaat, waar je alert moet zijn en waar je moet ingrijpen."

Digitale foto's
De Scoutbox is een draagbare stalen doos met digitale camera en vangplaathouder. Dankzij de vaste afstand tussen vangplaat en lens maakt de camera altijd haarscherpe opnamen. Een willekeurige medewerker rijdt met de miniatuur fotostudio op een buisrailwagen langs de vangplaten in de kas, zet deze in de betreffende box, maakt foto's en hangt de vangplaten terug op hun plaats.

Van den Berg: "Na het scouten gaan de foto's via een usb-kabel en pc met internetverbinding naar SoilCares in Wageningen, dat de box heeft ontwikkeld en met speciale software de analyse uitvoert."

Sneller en gerichter ingrijpen
De software leest de locatiecode van de vangplaat, herkent en telt de witte vliegen en berekent het verschil met de vorige meting. Het resultaat wordt in aantallen en kleurcodes weergegeven op een plattegrond van de kas.

"Zo zie je in één oogopslag waar het goed gaat, waar je alert moet zijn en waar je moet ingrijpen", vervolgt de projectmanager. "En je bouwt zo eenvoudig een historische database op. Dit draagt bij aan de onderbouwing van onze adviezen."

"Voor nauwkeurig scouten is dit de snelste manier", vindt Tom Ammerlaan. "Bovendien is er geen bijzondere expertise voor nodig. Het scouten gaat sneller en we signaleren opkomende problemen eerder dan in het verleden. Daardoor kunnen we sneller en gerichter bij sturen met minder chemie. Wij hebben echt het gevoel dat we nu nog scherper op de wittevlieg zitten."

Voor meer informatie:
Certis Europe
Postbus 1180 3600 BD Maarssen
Safariweg 55 3605 MA Maarssen
T +31(0)346 29 06 00
F +31(0)346 29 06 01
E info@certiseurope.nl
www.certiseurope.nl
Publicatiedatum: