Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Wubben, Elstgeest Potplanten:

Het wel en wee van biologische bestrijding in dieffenbachia's

Bij Elstgeest Potplanten in Nieuwe Wetering was verandering het afgelopen jaar een constante factor, vooral op het gebied van gewasbescherming. Wat bedrijfsleider Rob Wubben in elk geval heeft ervaren, is dat Azatin goed werkt tegen echinotrips. “Het duurt lang voor je effect ziet, maar dat het werkt staat voor mij vast.”

Elstgeest Potplanten omvat 2 ha kassen met hoofdzakelijk dieffenbachia's. Daarboven bevinden zich als tweede teeltlaag vijftien soorten hangplanten. Rob Wubben, sinds september 2015 in dienst als bedrijfsleider, stelt dat deze het assortiment mooi aanvullen.


Adviseurs Tom Vos en Lianne van Wijk kunnen geen trips ontdekken.

Eén van de eerste taken die Wubben oppakte, was het opstellen van een scouting- en gewasbeschermingsplan. Toeleverancier Gebr. Eveleens, één van de distributeurs van Certis BCP, leek ook voor biologische bestrijders een goede keuze. Rond die tijd trok Certis zich echter uit dit marktsegment terug en koos de potplantenteler Horticoop/Koppert als partner voor de biologie. Gebr. Eveleens, waar Tom Vos in
februari het nieuwe aanspreekpunt was geworden, levert de overige middelen en meststoffen. “Dit is een mooie gelegenheid om eens bij te praten”, aldus de account manager.

Geduld wordt beloond
Wubben zet zoveel mogelijk in op biologische bestrijding en gebruikt onder andere swirskii tegen Californische trips en Phytoseiulus tegen spint. “Die doen hun werk goed”, zegt hij “In het voorjaar kregen we te maken met echinotrips, die moeilijk met roofmijten is te bestrijden. Daar moesten we iets op verzinnen.”

Tegen echinotrips werd het biologische schema aangevuld met Azatin en BotaniGard. Na drie bespuitingen zag de bedrijfsleider nog weinig effect. “Ik wilde de handdoek al in de ring gooien, maar bij de laatste telling zagen we eindelijk een afname. Zou het dan toch nog goed komen?”

Technisch adviseur Lianne van Wijk van Certis herkent de twijfel. “Met deze middelen moet je inderdaad enig geduld hebben, met name met Azatin”, zegt zij. "Het werkt wel degelijk vanaf de eerste bespuiting, maar herhaling versterkt het effect. Er blijft telkens wat middel achter op het blad, waardoor het voor trips steeds minder aantrekkelijk wordt. Dat is het stapeleffect. Het is sowieso raadzaam om al bij lage tripsdruk te beginnen met spuiten.”

Azatin weer beschikbaar
De daling zette door na een vierde bespuiting, gevolgd door een chemische correctie als verzekeringspremie. “Zo kon ik op een laag tripsniveau de zomer in, waarna ik het biologische schema met roofmijten, Azatin en BotaniGard wilde voortzetten. Ik zag Azatin toen als een mooie aanwinst tegen echinotrips.”

Groot was de tegenslag toen Azatin in de zomer door een vervuiling tijdelijk uit de handel moest worden genomen. Als alternatief verving Wubben het middel door aaltjes. Inmiddels is het probleem met Azatin verholpen en is het product weer verkrijgbaar.

Hangplanten moeilijk bereikbaar
In de hangplanten blijven de resultaten van de biologische bestrijding wat achter en moet Wubben regelmatig met de spuitlans corrigeren. “Dat is niet optimaal”, zegt hij. “De onderen zijkanten worden goed geraakt, maar dat geldt niet voor de bovenkant. We zien dat terug op de vangplaten, maar gek genoeg niet in de dieffenbachia’s daaronder. Daar is alles onder controle.

Bron: Certis, Glashelder - oktober 2016
Publicatiedatum: