3% hoger dan vorig jaar

Ongekend hoge exportcijfers

Afgelopen week presenteerde FloraHolland al spectaculaire, uitzonderlijk hoge omzetcijfers. Gisteren zette de maandelijkse cijfers van Floridata en de VGB de juichstemming nog extra kracht bij. Tot en met september is de export van bloemen en planten met 3% gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. En het is het tiende kwartaal op rij waarin de lijn zich onafgebroken omhoog beweegt.Data: Floridata; bewerking: BPnieuws


Hoge prijzen
Een hogere inkoopwaarde bij zowel bloemen als planten is een stuwende factor in de exportomzet en die blijkt over de gehele linie lastig door te berekenen, zo ervaren Nederlandse exporteurs. Dat komt ook doordat de afzet via retailkanalen toeneemt en in dit segment meer vaste prijsafspraken worden gemaakt.Data: Floridata; bewerking: BPnieuws

 
Planten bleven achter
Na een recordstijging van 17% in augustus bleef de omzet van de exportwaarde van pot- en tuinplanten in september 2,5% achter op € 161 miljoen. Dat kwam vooral doordat de plantenexport naar de topafnemers Engeland en Frankrijk 15% achterbleef. Cumulatief liggen de planten met een stijging van bijna 5% tot € 1,7 miljard voor op die van de snijbloemen. Daarmee werd in september een toename gerealiseerd van bijna 3% tot € 269 miljoen en tot en met september een plus van 2% op € 2,7 miljard. De VGB analyseert maandelijks de Floridata exportstatistieken en publiceert de top-10 afnemers. Voor de leden van de branche-organisatie zijn diepgaandere analyses beschikbaar.
 
Allen Engeland stokt
In de top-10 afnemers van bloemen en planten vanuit Nederland cumulatief blijft alleen Engeland achter, tot en met september met 2% op een exportwaarde van € 699 miljoen. Na de recordtoename van 14% in 2015 stokte de stijging op Engeland begin dit jaar al. Na het eerste kwartaal stond de teller naar de nummer-2 afnemer op een bescheiden plus van 1%, in het tweede kwartaal sloeg dit om in een daling met 1% en daarin zit geen verbetering. ”De koersdaling van het Britse pond heeft natuurlijk wel z'n weerslag. Op zich is de vraag naar bloemen en planten in Engeland niet minder”, neemt directeur Evert Thielen van Javadoplant waar. In de top-10 zijn België en Denemarken procentueel (+11%) de grootste stijgers en Duitsland in euro's met € 76 miljoen.
 
Frankrijk stabiele nummer 3
Tot en met september noteert de nummer 3 in de top-10 afnemers van bloemen een stijging van 3%, in omzet € 570 miljoen. In september bleef de exportomzet op Frankrijk 4% achter op € 57 miljoen. ”Naar Frankrijk draaien we met de snijbloemen op hetzelfde niveau als vorig jaar”, meldt René Welborn van FleuraMetz. Hij vindt het lastig om het groeiperspectief van de Franse markt vast te stellen. Hamiplant zet volgens algemeen directeur Leon Buskermolen in op groei door onder meer tuincentra te ondersteunen bij het samenstellen van het juiste assortiment en het inrichten van een optimale supply chain. ”Vooral de tuincentra dienen zich meer te onderscheiden van de grootschalige retail, met de juiste kwaliteit en met meer aandacht voor de klantbeleving”, licht hij toe. Het Franse groothandelssegment omschrijft hij als stabiel en vanuit het bloemistensegment verneemt hij positieve signalen. Thielen tekent vergelijkbare geluiden op. ”Qua handel via internet is er in Frankrijk nog een wereld te winnen, terwijl we richting Engeland zo goed als 100% al via internet verkopen”, vergelijkt hij.
 
Positieve stemming
Thielen signaleert in praktisch alle landen waarnaar Javadoplant exporteert positieve ontwikkelingen en noemt vooral de marktontwikkelingen in Spanje en Portugal opvallend. Floridata stelt voor Spanje een toename vast van 13% tot € 61 miljoen. Handelaren denken dat de stijging kan doorzetten als Nederland de klassieke pluspunten van het brede assortiment, de sterke logistiek en constante kwaliteit versterkt met extra promotie. De exportomzet naar de Verenigde Staten steeg met hetzelfde percentage tot en met september dit jaar tot € 77 miljoen. Sinds oktober 2014 vertoont de omzetkrimp naar Rusland met 27% hetzelfde vaste patroon.
Dat geldt ook voor de gestage exportspreiding. Twee jaar geleden tekenden de 'overige landen' voor 16,5% van de exportomzet. Tot en met september dit jaar ligt deze volgens de VGB op 18%. De leden van de Nederlandse brancheorganisatie voor de exporterende en importerende groothandel in bloemen en planten vertegenwoordigen € 3,5 miljard van de jaaromzet in deze bedrijfstak.
 
De tabel Top-10 bestemmingen totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland in en tot en met september 2016 in euro’s vindt u hier.

Bron: Floridata & VGBPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.