Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Glaskracht Nederland doet warmte-inventarisatie in regio Aalsmeer

De ontwikkeling van warmtenetten staat in het teken van de CO2-reductie en de vermindering van het gebruik van aardgas. Voor glastuinbouwondernemers zorgt warmtelevering voor een aanvulling op en vervanging van bestaande mogelijkheden in de energievoorziening. Binnen de regio Amsterdam zijn plannen voor een forse uitbreiding van het regionaal warmtenet. Hierbij wordt ook naar de glastuinbouw in regio Aalsmeer gekeken. Dit is voor de Greenport Aalsmeer een belangrijke kans. LTO Glaskracht Nederland voert daarom een inventarisatie uit naar de behoefte aan warmte voor de glastuinbouwbedrijven in de Greenport Aalsmeer. Ook wordt de haalbaarheid van de ontwikkeling van (een) warmtenet(ten) verkend.

Uiteindelijk krijgen zoveel mogelijk bedrijven de mogelijkheid om aan te sluiten op een warmte-infrastructuur voor de verduurzaming en te kunnen beschikken over een concurrerende energievoorziening. Bekijk hier de visie van LTO Glaskracht Nederland op warmtevoorziening.

In eerste instantie is de inventarisatie gericht op de grootste glasclusters binnen de Greenport Aalsmeer: De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en Prima4A/Rijsenhout. Vanaf oktober gaat procesmanager Warmte Hans van den Berg van LTO Glaskracht Nederland in gesprek met ondernemers in het gebied. De focus van deze verkenning is gericht op de behoefte naar warmte van glastuinbouwbedrijven en de mogelijkheden voor deze bedrijven voor het aansluiten op een warmtevoorziening. Hierbij kan een warmtevoorziening verschillende en meerdere warmtebronnen betekenen, zoals een warmteleiding gevoed door Tata Steel, geothermie en of biomassaketels en zowel centraal als decentraal. De aanwezigheid van een CO2-voorziening/leiding is een belangrijke randvoorwaarde voor een warmtenet. Een warmtenet kan niet los worden gezien van de behoefte aan CO2 en de invulling hiervan.

LTO Glaskracht richt zich op het in kaart brengen van de warmtebehoefte van ondernemers en mogelijke randvoorwaarden die worden gesteld aan een aansluiting op een technisch en economisch haalbaar warmtenet. Andere partijen, zoals (lokale) overheden en energiebedrijven richten zich op de infrastructuur die met een warmtenet is gemoeid.

Deze inventarisatie vindt plaats naast de ondernemersverkenningen die vanuit de Greenport Aalsmeer binnenkort starten. Beide trajecten vinden afzonderlijk van elkaar plaats, maar worden wel afgestemd. Over de ondernemersverkenningen wordt u afzonderlijk geïnformeerd.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: