Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers leggen verdedigingssysteem planten bloot

Wanneer planten beschadigd raken, ontstaan er ‘wondjes’ waarlangs ze voedingsstoffen kunnen verliezen of waarlangs microben de plant kunnen binnendringen. Planten hebben een ingenieus verdedigingsmechanisme ontwikkeld om beschadigd weefsel te herstellen of infecties te voorkomen. Een internationale samenwerking tussen het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de UGent en de Universiteit van São Paulo heeft nieuwe inzichten opgeleverd over hoe dit verdedigingssysteem werkt. “Dit moet wetenschappers helpen om gewassen nog beter te beschermen”, klinkt het.



Het alarmsysteem of verdedigingsmechanisme van planten begint bij de receptoren. Dat zijn eiwitten die zich op het celmembraan, de buitenste laag van cellen, bevinden. Deze receptoren herkennen moleculaire patronen buiten de cel en kunnen zo binnendringende microben of schade aan de plant signaleren. Als de receptoren door zo’n signaal geactiveerd worden, geven ze de informatie van cel tot cel door aan de rest van de plant en komt het verdedigingsmechanisme op gang.

Klik hier voor het complete artikel op VILT
Publicatiedatum: