Grote schoonmaak

In veel (onbelichte) teelten nadert het einde van het seizoen. Een goed moment om plannen te maken voor de organisatie van de teeltwisseling. Planmatig werken aan een volledig schone start is hierbij een belangrijk motto.

Het hele watersysteem verdient hierbij onverdeelde aandacht. Aan de binnenzijde van transportleidingen, in druppelaars en in alle bassins is altijd een biofilm aanwezig. Deze biofilm is in de loop van de tijd gebouwd door bacteriën als veilige behuizing voor zichzelf en andere organismen. Organische bestanddelen zijn een belangrijke voedingsbron voor dergelijke bacteriën. Stilstaand water biedt goede omstandigheden voor de vorming van biofilm.

Actieve bacteriepopulaties onttrekken zuurstof aan het water. Zuurstofarm water in combinatie met een biofilm in de leidingen is een ideale broed- en schuilplaats voor allerlei ziekteverwekkers. Zuurstofarm water wordt ook wel 'dood' water genoemd. Het is bepaald niet bevorderlijk voor een gezonde plantengroei en een evenwichtig bodemleven. Ook het omgekeerde is natuurlijk waar: levend, schoon en zuurstofrijk water is essentieel voor een goed functionerend bodemleven (inclusief Trichoderma) en voor een gezonde groei en een vitale plant.

Tegenwoordig zijn er betaalbare zuurstofmeters op de markt. Meet eens het zuurstofgehalte in het water van de eerste druppelbeurt van de dag. Of laat dat doen door een waterdeskundige. Grote kans op een 'benauwende' uitkomst.

Pak dit probleem van biofilm bij de basis aan door het volledige watersysteem grondig te reinigen. Dat geldt niet alleen voor de leidingen, maar ook voor alle bassins waarin u regenwater, vuil of schoon drainwater en voedingswater opslaat. Soms ligt er echt een laag blubber onderin. Dat moet er beslist uit! Misschien niet de leukste klus, maar wel een onmisbaar onderdeel van de hygiëne.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.