Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Bij de Vaate, Delphy;

Tijd begint te dringen voor collectieve zuivering

“Water moet worden gezuiverd, maar voor collectieven is het nu zaak dat men daadwerkelijk in beweging komt.” Dat zegt Jaap Bij de Vaate, adviseur bij Delphy en de laatste tijd druk doende de telers wakker te schudden. “Nog een maand of drie en dan moeten zij op papier hebben staan hoe of wat. Er moet dan een plan liggen, dat daarna door het bevoegd gezag zal worden beoordeeld, en waarin ook de te nemen stappen en tussentijdse deadlines zijn vastgelegd.”

Het kan telers in de glastuinbouw niet ontgaan zijn, dat er van overheidswege eisen op tafel zijn gelegd m.b.t. het lozen van water. Het is soms gecompliceerd en op ieder bedrijf is de situatie weer anders. Maar iedereen, zowel grondgebonden telers als substraattelers, zal te lozen water moeten zuiveren. Dit geldt voor lozingen op oppervlaktewater maar ook voor lozingen op het riool. En voor collectieve zuivering is het nog wat dringender om nu in actie te komen, omdat voor het einde van 2016 hiervoor de plannen bij het bevoegd gezag moeten zijn ingediend. Daarna is dit niet meer mogelijk.



Jaap en collega’s hebben, samen met adviesbureaus Agrimaco en DLV Glas & Energie, de laatste maanden bij groepen bedrijven een zogenaamde ‘QuickScan Waterzuivering’ uitgevoerd. Dit is een stap in aanloop naar het bepalen van de concrete aanpak en het indienen van een business plan door het collectief. “Je kunt de aangemelde collectieven gebruiken als een soort tijdelijke studieclubjes van telers. We kijken waar je rekening mee moet houden, waar mogelijkheden liggen, waar je kunt beginnen. En natuurlijk naar het kostenplaatje voor zowel individuele als collectieve zuivering. Daarnaast informeren wij hen over (ontwikkelingen op het gebied van) wetgeving en hoe men lozingen kan verminderen.” Op deze manier hebben de heren gezamenlijk ruim 1.500 ha ‘gequickscand’.

Overigens stelt Delphy, vanuit het samenwerkingsverband met DLV Glas & Energie en Agrimaco, ook business plannen op voor collectieven. In deze samenwerking brengen zij de benodigde kennis bij elkaar over teelt & bedrijfsvoering, installatietechniek, organisatie en bedrijfseconomische zaken, opdat deze plannen zo goed mogelijk kunnen worden opgesteld. Ook vindt overleg plaats met het bevoegd gezag, wat nuttig is omdat je daarmee de business plannen kansrijk maakt, aldus Jaap. "Mede daarom dringt de tijd, omdat dit overleg noodzakelijk is in de ontwikkeling van de business plannen."

Wakker worden
De concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden zijn te hoog. Dat heeft tot gevolg dat de toelating van middelen sterk onder druk staat. De zuiveringsplicht moet eraan bijdragen dat de waterkwaliteit verbetert en middelen beschikbaar blijven. Voor collectieve zuivering is het erg belangrijk om nu heel snel aan het werk te gaan en de business plannen te ontwikkelen; de tijd is kort tot het einde van het jaar. En ook wanneer bedrijven kiezen voor individuele zuivering, is het van belang om aandacht te besteden aan de technische inrichting van het bedrijf en watertechnisch management: lozingen gaan immers geld kosten, dus beperking van lozingen is zinvol. Men heeft nog een goed jaar de tijd om te zorgen dat de te lozen waterstromen op één punt bij elkaar komen en hiervoor een buffer te installeren. In de loop van het voorjaar van 2017 kan men beslissen welke zuiveringsinstallatie men plaatst. Tegen die tijd zullen er meerdere installaties zijn goedgekeurd.

Taskforce Nul-lozing
“Wat je wel merkt, is dat er met de loop van de tijd steeds meer vragen komen. Wat ik, samen met mijn collega’s, de laatste tijd dan ook vooral aan het doen ben, is het beantwoorden van die vragen. Beperkten wij ons voorheen meer tot de technische aspecten van het zuiveren, nu merk je dat de teler ook wil weten wat hij in zijn teelt kan aanpassen, wat er op zijn tuin, in zijn gewas en onder zijn specifieke omstandigheden kan en moet gebeuren. Als werknaam – en met een knipoog – hebben we een ‘Taskforce nul-lozing’ in het leven geroepen.”


Aanstaande donderdag vindt het Water Event plaats bij Wageningen UR Glastuinbouw (Violierenweg 1, 2665 MV Bleiswijk) - een ‘must visit’ voor telers en andere belanghebbenden in het verhaal rond waterzuivering. Klik hier om u daarvoor aan te melden.

Jaap Bij de Vaate is tevens initiatiefnemer van de Facebook pagina Waterzuivering Glastuinbouw: collectief of individueel? Het is discussieplatform, ‘een leuke mix van telers, adviseurs en andere betrokken partijen’, alwaar men elkaar met vragen kan bestoken en ervaringen kan delen. De pagina vindt men hier.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jaap Bij de Vaate, via M: +31 6 2651 8675 of via de mail.