Garben van der Velden, Modderkolk bv;

Zo ruim je 8,5 ha Red Naomi

Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat Rosa Natura verkocht was aan Paprikakwekerij Overgaag. In de 8,5 ha grote kas werd Red Naomi! geteeld en de aanstaande verkoop moet, misschien met uitzondering van eigenaar en directe omgeving, als een verrassing gekomen zijn. Het gewas was immers net helemaal onderdoor gesnoeid, waarmee de planten een boost kregen nog een aantal jaar de mooiste stelen te kunnen produceren.


Garben van der Velden, samen met opzichter Janus Nasiadek, die al 10 jaar meeloopt bij Modderkolk.

Hoe het ook zij, in de paprikakas komen paprika's en geen rozen en dus moest het eruit. Omdat je 8,5 ha kas niet alleen in een middagje schoonveegt, zijn er partijen op de markt die hierbij een handje kunnen helpen. Zoals de jongens van Modderkolk bv. In 3 weken tijd halen ze het gewas en de goten eruit, demonteren ze de lampen, halen ze de verwarmingsbuizen naar boven, verwijderen leidingen en reinigen de teeltvloer. Vervolgens komt Loonbedrijf J.P. van Nieuwkoop Gouda de vloer egaliseren en profileren.


Het gewas wordt vermalen. Om stofvorming tegen te gaan wordt er een tuinslang opgezet.

Eigen niche
Garben van der Velden stuurt een man of 50 aan, die de klus moeten klaren. Inmiddels heeft hij de nodige ervaring met dergelijke opdrachten. Modderkolk bv heeft zich, samen met Loonbedrijf J.P. van Nieuwkoop Gouda, toegelegd op teeltwisselingen en het aanleggen van nieuwe teeltsystemen. Een niche waarin werk is, zolang er tuinbouw is.


Het demonteren van de lampen


Inmiddels is het gewas en een goed deel van de goten verwijderd. De lampen zullen niet hoeven te worden vervangen. Er komen geen nieuwe voor in de plaats. Wel zal er een nieuw scherm moeten komen, maar dat is aan een andere partij. "Iedere klus is altijd weer anders", vertelt Garben, "en dat maakt de combi Modderkolk - Loonbedrijf Nieuwkoop Gouda tot zo’n geoliede machine. Waarmee wij ons onderscheiden is dat een teler nergens meer omkijken naar heeft, dat wij alles van A tot Z regelen en daarvoor geen ingewikkelde, achteraf duurder uitvallende facturen opstellen. We berekenden van te voren een prijs met m² en that's it!"


"Men denkt nog wel eens dat goten in principe 100 jaar meegaan, maar dat is in de praktijk domweg niet het geval."


Hoe rol je een goot op? Wel, zo dus..


En voilà, een rolletje goot. Omdat je die niet in je zak steekt en überhaupt lastig kunt vervoeren, hebben zij ook hierover een handige oplossing uitgedokterd: een eigen 'goten-rollen-grijper'.


Het vermalen substraat en gewas wordt naar buiten gereden, alwaar een vrachtwagen het wegrijdt naar de composthoop.

Voor meer informatie:
Modderkolk bv
Garben van der Velden
Goudseweg 172 a
2851 EX Haastrecht
M: 06-22898589
E: Garben@loonbedrijf-vannieuwkoop.nl
www.modderkolk-bv.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.