Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flexibiliteit in tuinbouwsector door softwaresysteem Autogrid

In de tuinbouwsector zijn veel kansen voor flexibiliteit in energie. Glastuinbouwbedrijven die over WKK’s beschikken, kunnen daarmee zelf elektriciteit opwekken. Maar de WKK’s wekken naast elektriciteit ook warmte en CO2 op. Dit kan nuttig gebruikt worden voor de verhoogde groei van de planten. Alle energie die bij de opwekking vrijkomt, wordt dus benut. En wanneer er een teveel aan energie vrijkomt, kan de teler de energie die hij zelf niet gebruikt, verkopen aan de markt. En dan wordt het interessant voor flexibiliteit op het net. Autogrid heeft hierop ingespeeld met een softwaresysteem om dit te kunnen sturen.



Van kleine energiecentrale tot virtuele elektriciteitscentrale

Hoe WKK’s bijdragen aan flexibiliteit in energie? De warmte die een WKK produceert, maar niet direct nodig is, kan worden opgeslagen en op een later moment naar de de kas worden gevoerd. Doordat de WKK’s aangesloten zijn op warmtebuffers die gekoppeld staan aan het energienet (TenneT), kan deze “extra” warmte flexibel worden ingezet. Het kan dus worden ingezet wanneer deze nodig is om de energievraag- en aanbod op het net te balanceren. De momenten van warmte- en dus ook elektriciteitsproductie zijn daarmee niet meer gekoppeld aan de die van de warmtevraag en kunnen gestuurd worden op vraag en aanbod van elektriciteit in de markt. Op deze manier draagt de tuinbouwsector bij aan de inpassing van duurzame energiebronnen als zon en wind, die dankzij hun onvoorspelbare karakter wat minder goed te sturen zijn. De tuinbouwsector bestaat dankzij de WKK’s dus uit allemaal kleine energiecentrales. Als de krachten van deze kleine energiecentrales gebundeld worden, wordt uiteindelijk het stroomnet efficiënter doordat er meer flexibiliteit is.

Daarnaast is de tuinbouwsector een grote warmtegebruiker. Wanneer meer gebruik gemaakt wordt van elektrische verwarming, kan door gebruik van de warmtebuffers de warmteproductie en daarmee elektriciteitsverbruik gestuurd worden op vraag en aanbod van elektriciteit in de markt. Zo biedt de tuinbouwsector samen met WKK een enorme potentie aan flexibiliteit.

Softwaresysteem van Autogrid
Om de krachten te bundelen, heeft het Amerikaanse bedrijf Autogrid software ontwikkeld waarmee ze alle kleine WKK centrales bij elkaar optellen tot één grote (virtuele) centrale, die aangestuurd kan worden door energieleverancier Eneco. Dit systeem geeft Eneco de mogelijkheid om inzicht te krijgen in een uitgebreid netwerk van meerdere energiebronnen. De optelling van de aangeboden flexibiliteit van individuele WKK’s kan door Eneco op realtime basis snel geoptimaliseerd en gestuurd worden. Op verzoek van TenneT kan er dus extra of juist minder elektriciteit opgewekt worden. Hiermee wordt energie uit duurzame bronnen effectief ingezet. Ook worden onbalanskosten verminderd en wordt er op een efficiënte manier bijgedragen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En daarmee worden grote energiecentrales dus al meer overbodig.

Bron: Flxbl World
Publicatiedatum: