Bayer neemt Monsanto over

Het hing al maanden in de lucht en nu is het er doorheen: Bayer neemt Monsanto over. Uiteindelijk is er 66 miljard dollar mee gemoeid, ongeveer 59 miljard euro. De deal maakt dat het bedrijf de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw ter wereld wordt. Eind 2017 wordt de transactie afgerond. 

Het eerste bod van Bayer stamt uit mei dit jaar. Toen bood Bayer 55 miljard euro. Sindsdien is er regelmatig onderhandeld en uiteindelijk kwamen ze uit op 128 dollar per aandeel. Werner Baumann, CEO van Bayer, is in zijn nopjes met de deal. "Het betekent een enorme stap voorwaarts voor onze gewasbeschermingsactiviteiten en bevestigt onze positie als een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van Life Science", meldt hij in een persbericht.Bayer heeft 116.800 werknemers wereldwijd. Monsanto heeft er meer dan 20.000. Bayer is vooral groot in de gezondheidssector en in de agrarische sector. Monsanto is actief in de zaadmarkt en in de gewasbescherming. Monsanto heeft 26 procent van de wereldwijde zaadmarkt in handen. Een groot deel daarvan is akkerbouw. Bayer veredelt ook zaden (tomaten, radijs en asperges), maar op veel kleinere schaal. Beide zijn actief in de kasgroenten. Bayer is actief in gewasbeschermingsmiddelen voor in de kas en zowel Bayer als Monsanto hebben interessante kasgroentenrassen in het assortiment. 

Het hoofdkantoor zaad&behandeling zal in St Louis, Missouri komen. Gewasbescherming komt in Monheim, Duitsland. 

Overnames
Schaalvergroting is een belangrijk thema in de wereldwijde land- en tuinbouw. Syngenta werd eerder dit jaar overgenomen door ChemChina. Deze deal werd vorige week goedgekeurd door de mededingingsautoriteit. Tot op heden zou dat de grootste in de sector worden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.