Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van den Dool:

"Emoties grote valkuil voor bedrijfsoverdracht in familiesfeer"

Een groot deel van de familiebedrijven in Nederland gaat voortijdig ten onder door een mislukte bedrijfsoverdracht. Met name emotionele wrijvingen spelen daarbij een belangrijke rol. Dat concludeert Peter van den Dool die voor zijn opleiding Master in Business Administration afgelopen maanden onderzoek deed naar het grote percentage mismatches tussen elkaar opvolgende generaties. Van den Dool voert ook een mogelijke reden aan waarom emoties zo hoog opspelen: veel overdragende ondernemers zijn opgegroeid in een tijd waarin emoties niet goed bespreekbaar waren.

Het familiebedrijf is de hoeksteen van de Nederlandse economie. Bijna zeventig procent van alle ondernemingen in ons land is een familiebedrijf. "Het is de categorie bedrijven waarvan we veronderstellen dat die robuuster en langer houdbaar is, omdat de focus op winst niet altijd de hoogste prioriteit heeft. Toch gaat een groot deel van de familiebedrijven voortijdig ten onder," schrijft Peter van den Dool in zijn scriptie. Om meer zicht te krijgen op het fenomeen dook hij uitgebreid in de literatuur.

Er bleek echter weinig of geen onderzoek te zijn gedaan naar met name de emotionele component bij bedrijfsoverdracht in de familiesfeer. Beschrijvingen van overdracht processen zijn er in overvloed echter wordt er minimaal ingegaan op de emotionele aspecten die van groot belang zijn voor het succesvol overdragen. Van den Dool sprak daarom met verschillende psychologen en enkele overdragende families.

Geen emotionele borging
Uit zijn onderzoek komt naar voren dat de overdracht met name in emotionele zin niet goed is geborgd. Veel overdragende families dragen over zonder begeleiding, waardoor het vroeg of laat misloopt door spanningen en wrijvingen tussen familieleden onderling. Daarnaast is er een grote categorie die de overdracht laat begeleiden door accountantskantoren en andere adviseurs. Maar ook dan worden onderhuidse emoties niet altijd goed uitgesproken. Peter van den Dool pleit daarom voor het inschakelen van een professional in een meer coachende rol. Die coach kan als een onafhankelijke mediator tussen partijen in staan om eventuele wrijvingen in een vroeg stadium zichtbaar te maken. Een goed hulpmiddel hierbij kan een familiecode zijn, een document dat structuur biedt voor de continuïteit van familiebedrijven.

Openstellen voor hulp
Bedrijven moeten zich echter wel open willen stellen voor hulp, concludeert hij. Met het meer bespreekbaar worden van emoties bij latere generaties verwacht Peter van den Dool dat professionele hulp op emotioneel vlak een steeds grotere rol gaat spelen bij bedrijfsoverdracht.

Voor meer informatie:
www.actreevate.com
Publicatiedatum: