Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2 miljard euro

Bloemen en planten: grootste productgroep én hardste stijger op Duitsland

De export van landbouwgoederen naar Duitsland is met bijna een kwart toegenomen tussen 2010 en 2015. Dat komt neer op bijna 3 miljard euro. In de totale Duitse import van landbouwgoederen nam het aandeel Nederlandse producten echter licht af doordat de landbouwimport uit andere landen harder steeg. Dat meldt CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.

Bloemen en planten belangrijkste exportproduct
Van de landbouwgoederen die Duitsland importeert uit Nederland staan bloemen en planten op één (2 miljard euro). Op de tweede plaats komen groenten (1,7 miljard euro), gevolgd door kaas (0,9 miljard euro), veevoer (0,9 miljard euro) en levende dieren (0,8 miljard euro).


Top 10 import landbouwgoederen door Duitsland (miljard euro, 2015). bron: CBS

Bloemen en planten zijn niet alleen de grootste productgroep maar kennen ook de sterkste groei met 265 miljoen euro. Deze wordt op de voet gevolgd door groenten (+ 258 miljoen) en fruit (+ 214 miljoen). Ook de import van bereide voedingsmiddelen, zoals babymelkpoeder en ketchup, (+ 137 miljoen) en kaas (+ 135 miljoen) groeide aanzienlijk.

Bestemming
Meer dan een derde van de Duitse import van Nederlandse landbouwgoederen (5,5 miljard euro) heeft Noordrijn-Westfalen als bestemming. Daarna komen Nedersaksen (2,1 miljard), Baden-Württemberg (1,7 miljard), Beieren (1,3 miljard) en Hamburg (0,7 miljard).

Aandeel groeit in kleinere deelstaten
Hoewel in de meeste deelstaten de landbouwimport uit Nederland groeide, groeide het Nederlandse aandeel in de import alleen in de economisch kleinere deelstaten: Saarland (van 12,7 tot 19,2 procent, oftewel een stijging van 6,5 procentpunt), Saksen-Anhalt (5,1 procentpunt), Brandenburg (4,5 procentpunt), Thüringen (3,1 procentpunt), Hamburg (1,6 procentpunt) en Rijnland-Palts (0,2 procentpunt). In de economisch grote deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Hessen verliezen Nederlandse landbouwproducten terrein of neemt het belang niet toe.

Nederlands aandeel in Duitse import
Het Nederlandse aandeel in de Duitse import is het grootst bij eieren (71 procent), bloemen en planten (60 procent), levende dieren (58 procent), margarine (53 procent) en bereide oliën en vetten (48 procent).

bron: CBS
Publicatiedatum: