Assortiment aangevuld met twee mysterieuze planten

V.D.E. Plant is een kwekerij die altijd op zoek is naar nieuwe planten. Met diens veredelaar werken zij al een aantal jaren aan twee nieuwe soorten uit één plantenfamilie en nu worden ze dan eindelijk geïntroduceerd: de Hydnophytum Treasure en de Myrmecodia Adventure.Inderdaad, deze mysterieuze planten hebben lastig uit te spreken namen. Dat komt omdat er voor planten altijd een botanische naam gebruikt wordt. De twee soorten die wij op dit moment telen, hebben we daarom een bijnaam gegeven, namelijk de Treasure en de Adventure. We hopen dat jullie op deze manier de namen wél zullen onthouden!Van oorsprong komen deze planten uit Tropisch Azië. De Adventure heeft deze naam gekregen omdat hij een echte avonturier is. Op ontdekkingsreis in de wildernis van tropisch Azië kom je hem tegen in de mangroven. De Treasure behoort tot één van de tropische ‘schatten’ van de mangroven.

De Treasure en Adventure hebben een bijzondere groeiwijze. Het zijn namelijk epifytische planten, wat groeiend in bomen betekent. Epifyten zijn organismen die op levende planten kunnen groeien zonder voedsel aan de plant te onttrekken.

We nemen jullie mee naar het veredelingsbedrijf van Elly en Peter Bak in Assendelft. We zien veel verschillende soorten van deze mysterieuze plant, want er wordt gekruist om nieuwe, bijzondere soorten te ontwikkelen. Het selecteren en kruisen is een lang traject. Het duurt vaak jaren voordat er weer een nieuwe soort ontwikkeld is. In het filmpje vertelt Elly daar meer over.Als de grote planten gaan bloeien, komen er hele kleine trompetvormige witte bloemetjes aan de plant. Uit deze bloemetjes komt zaad, dat zijn oranje besjes. Deze worden geoogst en weer gezaaid in hele kleine plugjes, zoals je in het filmpje hebt kunnen zien. De plantjes groeien door tot ze groot genoeg zijn om naar onze kwekerij te gaan.De Treasure en Adventure zijn langzaam groeiende planten en hebben weinig water nodig. We gebruiken daarom een grondmix voor orchideeën om de planten in te kweken. Op deze manier blijft de grond niet te lang nat. Deze exotische planten hebben het liefst een temperatuur tussen de 20-25°C.Epifyten vormen knollen aan de basis van hun stengel. Deze verbrede stam wordt ook wel caudex genoemd en is ruw met richels. Deze knollen zijn hol en bevatten een netwerk van gangen en holtes. Dat kun je op de foto met de doorsnede van de plant goed zien. In de tropen kunnen daar mierenkolonies in leven. In Europa is het te koud en zijn er geen tropische mieren. Daarom zullen er ook nooit mieren in de plant komen. In de tropen hebben de mieren een functie. Zij produceren afval en laten dit achter in de knol. Op die manier voorzien zij de plant van voedingsstoffen. De Treasure en Adventure kunnen echter prima zonder mieren leven. Thuis kunnen we de planten gewoon voeding geven, waardoor de plant net zo goed kan groeien als in de tropen!We hebben verteld over de veredelaar en het kweken van de Treasure en Adventure. Maar het is ook belangrijk om te weten wat de klant er van vindt. Vanaf het eerste uur is Ed Mol, coördinator bijzondere planten bij Waterdrinker, betrokken bij deze mysterieuze planten. Toen hij in zijn zoektocht naar nieuwe soorten deze planten zag, was hij gelijk enthousiast! Mede omdat Ed ziet dat groene planten steeds meer geïntegreerd raken in de lifestyle van nu. Mensen vinden het belangrijk om planten in huis te hebben omdat het bijdraagt aan een gezonde sfeer in huis.Ten slotte nog wat verzorgingstips en weetjes over deze planten. De Treasure en Adventure slaan vocht op in de knol. Geef de planten daarom nooit in één keer veel water. Liever één keer in de week een klein beetje. Giet het water op de grond, niet op de knol. Als deze plant op een koele plek staat, heeft hij minder water nodig. Als de grond te nat is, kunnen er donkere plekken op het blad verschijnen. Deze mysterieuze planten houden van een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Ook houd hij er niet van om vaak verplaatst te worden. Planten zijn levende organismen. Er kan soms een geel blaadje aan komen, dat is natuurlijk. Het blad hoeft er niet afgehaald te worden.

De groei van de plant gaat in huis gewoon door. Ze kunnen bloeien en zaad vormen. Op het blad kan soms een licht bruin plekje ontstaan. Dat komt omdat een cel in het blad kan verkurken. Deze mysterieuze planten kunnen ook in huis heel oud worden. Mooi om te zien hoe een plant groeit en zich verder ontwikkelt!

Bovenstaand verhaal is ook hier te lezen (website VDE Plant).


VDE Plant
Karin van der Eijk
Oudendijkseweg 5
2481 KE Woubrugge
T: +31 (0) 172 518941
E: Karin.vdeijk@vdeplant.nl
www.vdeplant.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.