Elf kwekers beginnen met Het Nieuwe Telen

Terwijl het zonnetje buiten flink stond te schijnen, begonnen 11 kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen op 8 september aan hun cursus Het Nieuwe Telen (HNT). Doordat alle kwekers uit de eigen regio komen, wordt de cursus ook hier gehouden. Dat scheelt behoorlijk wat reistijd en reiskosten. De eerste bijeenkomst was bij Rick Gerichhausen in Huissen. De kwekers gaan de komende periode de kneepjes van Het Nieuwe Telen onder de knie krijgen. Doelstelling is om door nog beter naar het gewas en het kasklimaat te kijken energie te gaan besparen.

Het Nieuwe Telen (HNT) staat voor: energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen. HNT maakt gebruik van kennis en inzichten in (natuurkundige) processen, die in een tuinbouwkas een rol spelen. Door inzicht in die processen is het mogelijk om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen. HNT is al op een tuinbouwbedrijf toe te passen zonder dat het nodig is te investeren in nieuwe of dure technieken.

Het initiatief van de training kwam van Glenn Langelaan, kweker op Bergerden. Hij verzamelde een aantal geïnteresseerde tuinders om zich heen. Met hulp van Radboud Vorage, de coördinator van Greenport Arnhem-Nijmegen, werd de groep uitgebreid tot 11 personen. Door de diversiteit van kwekers was er al snel een levendige stemming op de eerste cursusdag. Hans Pronk, die zeer veel ervaring met Het Nieuwe Telen heeft, begeleidt de groep.

Klik hier voor meer informatie over het nieuwe telen.

bron: Greenport Anrhem Nijmegen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.