WPK onderneemt milieubewust met Opticlear Diamond installatie

Bij de Westlandse Plantenkwekerij (WPK) werken ze al enige tijd met de Opticlear Diamond installatie van Water IQ. Deze installatie zorgt ervoor dat het water, met daarin aanwezige meststoffen, zo optimaal mogelijk gebruikt wordt en vervolgens weer hergebruikt kan worden. Zo proberen ze het milieu zo min mogelijk te belasten."Wij lozen ons water al jaren niet meer in de sloot, maar er werd nog wel een substantieel gedeelte via het riool geloosd. In de opkweek van sierteeltproducten wordt met gewasbeschermingsmiddelen gewerkt, die we absoluut niet bij de groenteplanten mogen en willen gebruiken. Tussen de teelten door werd al het water, met daarin nog nuttige meststoffen en aanwezige bestrijdingsmiddelen, in het riool geloosd. Via het rioolwater kon een gedeelte van deze middelen in het milieu terechtkomen en dat is een ongewenste situatie.

"Omdat wij met seizoensproducten werken was het dus tot nog toe onmogelijk om hier onderuit te komen. Maar met de nieuwe Water IQ-installatie kunnen wij bestrijdingsmiddelen voor 99% uit het water zuiveren, voordat het water in het riool wordt geloosd. Het is zelfs niet meer nodig om in het riool te lozen, want wij kunnen het gebruikte en gezuiverde water zelf hergebruiken. Echter, totdat wij er 100% zeker van te zijn dat de installatie goed werkt, blijven wij voorlopig nog ons schone water in het riool lozen.

"Naast het verwijderen van bemestings- en bestrijdingsmiddelen, wordt de installatie ook gebruikt om virussen, bacteriën en schimmels te doden. Uiteraard werden deze in het verleden ook uit het water gezuiverd, maar gebeurde dat destijds middels verhitting. Door de Opticlear Diamond installatie behalen wij winst voor het milieu en onze portemonnee. Met de nieuwe methode gebruiken wij per kubieke meter ontsmet water slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit. Waar bij ontsmetten door verhitting voor iedere kubieke meter maar liefst één kubieke meter gas nodig was.

"Met de nieuwe Water IQ-installatie voldoen wij aan de nieuwe wet- en regelgeving voor het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen. Bovendien is er een omgekeerd Nanofilter op de installatie gebouwd. Hierdoor wordt ophoping van Na+ en K+ voorkomen en kunnen wij eventueel de EC verlagen en op die manier het water weer hergebruiken. Hierdoor hoeven wij niet meer te lozen indien een voorraad water een te hoge EC of en te hoog Na+ gehalte heeft.

"Op de hoofdlocatie in Made is de installatie inmiddels een aantal maanden operationeel. Op de tweede locatie in Made, welke momenteel ingericht wordt voor de opkweek van groenteplanten, wordt ook de tweede Opticlear Diamond binnenkort geïnstalleerd. Onze locatie in ’s-Gravenzande volgt begin volgend jaar. Al met al zijn wij vooruitstrevend bezig om zo veel mogelijk het milieu te ontzien bij de productie van groente- en sierteeltproducten."

Voor meer informatie:
Westlandse Planten Kwekerij
Schanseind 19
4921 PM Made
www.wpk.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.