Contarinia aangetroffen bij Alstroemeriakweker in Kaag en Braassem

De NVWA meldt dat in de kas van een Alstroemeriakweker in Kaag en Braassem Contarinia sp. is aangetroffen. De kweker ontdekte een aantal zeer misvormde bloemen en bloemknoppen en informeerde daarop de NVWA. In deze bloemknoppen bleken larven van galmuggen te zitten. Onderzoek wees uit dat het Contarinia sp. betrof. Vermoed wordt dat het hier om een onbeschreven soort gaat.Waar de besmetting vandaan komt, is niet bekend. Het organisme staat niet op Europese lijsten met schadelijke organismen. De plaag is aangetroffen in twee gedeeltes van de kas waar grote aantallen Alstroemeriaplanten zijn besmet. De door de galmug misvormde bloemen en bloemknoppen hebben het product nagenoeg onverkoopbaar gemaakt.

De NVWA beraadt zich nog op eventueel te nemen fytosanitaire maatregelen. De kweker heeft maatregelen getroffen om de plaag uit te roeien. De kweker heeft voorgesteld alle bloemen en bloemknoppen gedurende een periode van vijf weken te verwijderen en te vernietigen om zo mogelijke broedplaatsen te elimineren. De planten worden wekelijks besproeid om volwassen muggen te elimineren. De NVWA houdt de situatie in het oog en volgend voorjaar, wanneer de nieuwe productiecyclus start, zal deze de situatie opnieuw bekijken.

Klik hier om het NVWA-rapport te downloaden (PDF, Engels).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.