De testcentra van Royal FloraHolland voeren al vier jaar in opdracht van Orchidee Nederland permanent testen uit onder de noemer 'Royal Flora Holland Quality'. Deze testen geven aan in welk bloeistadium de plant het best verhandeld kan worden. In Aalsmeer worden jaarlijks zo'n 2.000 Phalaenopsis getest.
Testresultaten knopval
Uit die Aalsmeerse testresultaten blijkt dat planten die minder dan 50% open bloemen hebben, significant meer last hebben van knopval. Gemiddeld neemt het risico op knopval af per 10% meer open bloemen. Met andere woorden: een rijpere plant heeft (gemiddeld) minder last van knopval. Wel zijn er verschillen tussen de cultivars; sommige zijn extreem gevoelig, andere hebben nauwelijks last van knopval.
Alle planten ondergaan standaard een afzetsimulatie volgens een protocol dat vastgelegd is door de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Het protocol bestaat uit een simulatie van transport en bewaring in de keten (zeven dagen in donker bij 15°C) en een winkelsimulatie (zes dagen in licht bij 20°C, in de verpakking). Dit standaardprotocol zorgt er voor dat resultaten van verschillende testen onderling vergelijkbaar zijn.
Conclusies die getrokken kunnen worden:
- Gemiddeld hebben rauw aangevoerde planten meer last van knopval.
- Door donkere periodes in de keten verergert knopval.
- Cultivars kunnen gevoelig of juist ongevoelig zijn.
- Zonder donkerperiodes vindt knopval ook plaats, maar later.