Onderzoek Royal FloraHolland

"Rijpere phalaenopsisplant heeft minder last van knopval"

Sommige kwekers denken dat de Phalaenopsis bij aanlevering 50% open bloemen moet tonen om maximaal te presteren. Maar een groot deel van de handel wil graag een rauwere plant. Zij zeggen dat planten met dichte knoppen juist langer plezier geven.De testcentra van Royal FloraHolland voeren al vier jaar in opdracht van Orchidee Nederland permanent testen uit onder de noemer 'Royal Flora Holland Quality'. Deze testen geven aan in welk bloeistadium de plant het best verhandeld kan worden. In Aalsmeer worden jaarlijks zo'n 2.000 Phalaenopsis getest.

Testresultaten knopval
Uit die Aalsmeerse testresultaten blijkt dat planten die minder dan 50% open bloemen hebben, significant meer last hebben van knopval. Gemiddeld neemt het risico op knopval af per 10% meer open bloemen. Met andere woorden: een rijpere plant heeft (gemiddeld) minder last van knopval. Wel zijn er verschillen tussen de cultivars; sommige zijn extreem gevoelig, andere hebben nauwelijks last van knopval.

Alle planten ondergaan standaard een afzetsimulatie volgens een protocol dat vastgelegd is door de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Het protocol bestaat uit een simulatie van transport en bewaring in de keten (zeven dagen in donker bij 15°C) en een winkelsimulatie (zes dagen in licht bij 20°C, in de verpakking). Dit standaardprotocol zorgt er voor dat resultaten van verschillende testen onderling vergelijkbaar zijn.

Conclusies die getrokken kunnen worden:
  • Gemiddeld hebben rauw aangevoerde planten meer last van knopval.
  • Door donkere periodes in de keten verergert knopval.
  • Cultivars kunnen gevoelig of juist ongevoelig zijn.
  • Zonder donkerperiodes vindt knopval ook plaats, maar later.
Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.