Waterkwaliteit centraal tijdens bezoek Deense glastuinbouwbond

Een delegatie van de Deense Glastuinbouwbond bezocht Nederland op 25 en 26 augustus om zich te oriënteren op de aanpak van het waterkwaliteitsdossier en wat dit betekent voor de bedrijfsvoering. In Denemarken is ruim 500 ha glastuinbouw, groenteteelt voor de lokale markt en van oudsher een sterke exportgerichte potplantenteelt en enkele belangrijke breeding bedrijven. Ook in Denemarken maakt men zich zorgen over de resten van gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen rondom glastuinbouwgebieden. Dit was een van de redenen om de Nederlandse glastuinbouw te bezoeken.

Naast de waterkwaliteit was ook aandacht voor de actualiteiten op het gebied van gewasbescherming. Ten aanzien van de knelpunten komen die grotendeels overeen met die in Nederland. Er is een Europese verordening/richtlijnen aanzien van gewasbescherming. Uit het gesprek tussen Helma Verberkt en Jean Aerts vanuit LTO Glaskracht en Torben Lippert en Anna Fabricius van Dansk Gartneri bleken echter duidelijke verschillen in de uitwerking in de wetgeving tussen Nederland en Denemarken.

Innovatie
Juist voor maximale innovatie op plantgezondheid is eenduidige wetgeving nodig. De industrie, die te maken heeft met dure en tijdrovende toelatingsprocedures, moet geen last hebben van landelijke wetgeving die de toelating duurder en lastiger maken. De praktijk blijkt anders, de fijnmazigheid van het Nederlandse systeem gaat een blokkade vormen voor innovatie. Ook in Denemarken is de glastuinbouw het verst met de implementatie van IPM (Integrated Pest Management) en het systeemdenken rondom gewasbescherming. Wederzijdse erkenningen moeten het juist makkelijker maken in de toekomst, maar de praktijk is vooralsnog weerbarstig. In veel EU lidstaten is glastuinbouw een minor uses, terwijl in Nederland dit gezien wordt als major uses. Een politiek aandachtspunt, waar wel een duidelijk belang voor de Glastuinbouw toelating van gewasbeschermingsproducten voor een gelijk speelveld in de EU.

De delegatie bezocht Hofland Freesia in Maasdijk en Red Star Dinteloord om met eigen ogen te zien hoe grondgebonden teelt zicht wil krijgen op de waterbalans middels lysimeter en bodemsensoren. Voor de substraatteelt is emissievrij telen door maximale recirculatie vanuit goed uitgangswater en waar nodig zuivering van restwater steeds meer haalbaar. Dinteloord is een voorbeeld hoe een groot areaal op een efficiënte wijze restwater kan zuiveren en geschikt maken voor gebruik in (open) teelten.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.