testcentra Royal Flora Holland

Minder open bloemen leidt tot meer knopval bij phalaenopsis

Sommige kwekers leven in de veronderstelling dat Phalaenopsis (plant) bij aanlevering 50% open bloemen moet tonen om maximaal te presteren. Een groot deel van de handel verlangt echter een rauwere plant omdat die stelt dat planten met de knoppen dicht juist langer plezier geven.In de testcentra van Royal Flora Holland vinden onder de noemer van ’Flora Holland Quality’ sinds 4 jaar, in opdracht van ‘Orchidee Nederland’, permanent testen plaats. En deze geven antwoord op de vraag in welk bloeistadium de plant het best verhandeld kan worden – jaarlijks worden in Aalsmeer zo’n 2000 phalaenopsisplanten getest.

Uit de opgeleverde data blijkt dat de planten die minder dan 50% open bloemen hebben significant meer last van knopval hebben. Alle planten ondergaan een standaard transportsimulatie. Gemiddeld neemt per 10% meer open bloemen het risico op knopval af, met andere woorden: een rijpere plant heeft (gemiddeld) minder last van knopval. Wel zijn er verschillen geconstateerd tussen de cultivars; sommige zijn extreem gevoelig, andere hebben nauwelijks last van knopval.

Kortom:
1. Gemiddeld hebben rauw aangevoerde planten meer last van knopval.
2. Door donkere periodes in de keten verergert knopval.
3. Cultivars kunnen gevoelig of juist ongevoelige zijn.
4. Zonder donkerperiodes vindt knopval eveneens plaats, maar later.

Voor meer informatie over het onderzoek naar knopuitval bij phalaenopsis kan men terecht bij Egbert van der Does, productonderzoeker bij Flora Holland: 071-4094286 of egbertvanderdoes@royalfloraholland.com.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.